maanantai 3. helmikuuta 2020

Ardbeg Uigeadail (L7 325) ”Canadian Uigeadail”

Sain maisteluun legendaarisessa maineessa olevan, vuonna 2007 pullotetun Ardbeg Uigeadailin. Kyseinen viski on legendaarinen siksi, että viskikirjailija Jim Murray valitsi vuonna 2009 Uigeadailin vuoden parhaaksi viskiksi. Myöhemmin paljastui, että arvioinnin Uige oli juurikin tätä erää, pullokoodiltaan L7 325 ja maistettu Kanadaan viedystä erästä. Tämän vuoksi ”Canadian Uigeadail” on viskipiireissä käsite ja tulee aina säilymään viskiharrastajien mielissä ja on haluttua tavaraa huutokaupoissa. Verrokkina maistelussa oli ensimmäisen pullotusvuoden Uigeadail (2003).

Ardbeg Uigeadail , 54,2% (L7 325)


Tuoksu on pehmeä, runsaan sherryinen ja tervaisen turvesavuinen. Paahtunutta maltaisuutta, tammea ja lakritsia. Yleisilme on puhdaspiirteinen ja raikas.

Maku on herkullinen, makean turvesavuinen ja runsaan hedelmäinen. Sherry on makeahkoa ja sulautuu nätisti esiin nousevaan kuivahkoon tammeen. Suolaisuutta, tummaa suklaata, lääkemäisyyttä ja makea appelsiinin vivahde.

Jälkimaku kuivuu reippaasti ja turvesavu kääntyy Ardbegin TENistä tuttuun tuhkaiseen suuntaan. Hedelmäisyys ja sherry tuntuvat nyt hapahkona. Sitrusta ja suolaisuutta.

Paperille kirjoitettuna arvio on hyvin samankaltainen kuin 2003-versiossa, mutta rinnakkain maisteltuna 2003 on pehmeämpi, tasapainoisempi ja ”iäkkäämpi”. Myös jälkimaun pituudessa 2007 jäi verrokistaan jälkeen.

Hieno Uige kuitenkin, vaikka ei nyt 2003 tasolle yltänytkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti