lauantai 14. maaliskuuta 2009

Harviestoun Ola Dubh


Hypätäänpä välillä oluen maailmaan ja katsotaan mitä seuraa kun yhdistetään vahva Skottiolut ja viskitynnyri. Tuloksena on Ola Dubh, 1985 perustetun Skotlantilaisen Harviestoun-panimon tuotesarja, missä olutta on kypsytetty vanhoissa Highland Park-tislaamon tynnyreissä. Harviestounin oluet ovat nousseet panimon suhteellisen lyhyestä historiasta huolimatta suureen suosioon ja keränneet arvostusta eri puolilla maailmaa. Tunnetuin tuote lienee Old Engine Oil ja vahvasti sen pohjalle rakentunee myös tämä Ola Dubh-sarja. Ola Dubh mainiot nettisivut täällä.


Nyt maistelussa Ola Dubh Special Reserve 12, 8%.
Olut on kypsytetty tynnyreissä, joita on aiemmin käytetty Highland Parkin tislaamon 12-vuotiaan mallasviskin kypsyttämiseen ja se on musta (Ola Dubh = black oil) ja paksuvaahtoinen. Tuoksu on täyteläinen ja vahvan paahteinen, sekä makeahko.
Tämä olut on erittäin pehmeä ja maukas. Hiilihappoisuus on hyvin maltillinen ja olut on 8% vahvuudestaan huolimatta erittäin helposti nautittava.
Maku on sopivan makea ja vahvan paahteinen kuin hyvä espresso. Viskitynnyröinti on erittäin hyvin onnistunut, sillä se ei nouse liian hallitsevaksi, mutta luo mukavaa vivahdetta. Kyllä tässä voi ainakin näin kypsytyksen tietäen aistia Highland Parkin kuivan kanervaisuuden ja makeahkon sherryisyyden.
Jälkimaku on olueksi pitkä ja maukas.
Tasapainoinen ja herkullinen kokonaisuus. Vieressä maisteltu "perus" klassikko Old Engine Oil ei yltänyt samaan herkullisuuteen ollen tässä rinnalla hieman liian kuiva ja varsinkin jälkimaultaan kitkerä.
Ola Dubh on varsin tervetullut olutsarja ja palaamme aiheeseen jos ja kun saan muitakin sen versioita maisteluun..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti