perjantai 29. huhtikuuta 2011

5 X Ardbeg 1967

Aurinkoinen ilta ja viisi huikeaa Ardbegia.


Hieman reilu vuosi sitten maistelussa oli Signatoryn Agdbeg 1967 Pale Oloroso Butt #575. Tämä hieno viski sai nyt rinnalleen maisteluun kolme "sisartynnyriä", sekä yhden Douglas Laing-pullotteen ja illasta muodostuikin varsin mielenkiintoinen ja ehkäpä hieman yllätyksellinenkin.

#575 maistui yhtä loistavalle kuin aiemminkin, joten eipä siihen nyt muuta lisättävää. Arvioni tästä viskistä täällä.

Sitten aiemmin maistamattomien kimppuun. Ensin toinen "vaalea" versio:


Ardbeg 1967, 52,8%. Matured in a pale oloroso butt for 29 years. Butt no 576. Distilled 15.2.1967, bottled 15.2.1996. Signatory Vintage. 550 bottles.

Väriltään viski on aavistuksen vaalempi kuin #575.

Tuoksussa raikasta trooppista hedelmää - ananas, mango. Kevyt turvesavuisuus ja pehmeä maltaisuus. Hyvin kevyt sherryn vivahde. Kevyempi ja hieman hennompi kuin #575, mutta tyylikäs ja miellyttävä.

Maku on maukas, raikkaan hedelmäinen ja "tuore". Korkea ikä piiloutuu hienosti kirpeähkön hedelmäisyyden taakse. Turvesavu on alkuun hyvin kevyttä, mutta voimistuu koko ajan nousten lopussa hyvinkin hallitsevaksi elementiksi.

Jälkimaku tarjoaa nyt vahvaksi voimistunutta savuisuutta, pehmeää sherryä, sekä raikasta marjaisuutta, (herukka). Kuivahko tammi nousee myös esiin savun takaa. Maku jatkuu todella pitkään.

Tyylikäs ja upea viski. Alun keveys ja lopun vahva savuisuus luovat mukavan monipuolisen vaikutelman. Häviää täyteläisyydessä ja tasapainoisuudessa #575:lle, mutta on taas toisaalta mielenkiintoisempi upeasti nousevalla makuprofiilillaan. Tasapeli.


Sitten vuorossa pari väriltään tummempaa versiota:


Ardbeg 1967, 53,2%. Matured in a dark oloroso butt for 28 years. Butt no 574. Distilled 15.2.1967, bottled 11/1995. Signatory Vintage. 488 bottles.

Tuoksu on voimakas ja runsaan sherryinen, sekä suklainen, (tumma suklaa). Turvesavu on vahvaa. Hyvä ja tuhti aloitus.

Maku on voimakas, selvästi raskaampi kuin "pale"-versioissa. Sherryisyys on vahvaa, mutta yllättävän kuivaa. Tummaa suklaata, lakritsia, puuta. Savuisuus peittyy sherryisyyden taakse.

Jälkimaku on raikkaan sherryinen ja kuivan tamminen. Turvesavu nousee nyt vahvemmin esiin, hyvin kuivana sekin. Maku jatkuu pitkään..

Sherryisyyden kuivuus yllätti, sekä suhteellisen vahvana tuntunut puu. Silti hyvä ja vahva Ardbeg, vaikka tässä maistelussa joutui tyytymään jumbosijaan.Ardbeg 1967, 52%. Matured in a dark oloroso butt for 30 years. Butt no 578. Distilled 15.2.1967, bottled 17.2.1997. Signatory Vintage. 540 bottles.

Tuoksu on pehmeä ja hento, jota runsas makeahko sherryisyys hallitsee. Kevyt turvesavuisuus, toffee, maitosuklaa. Tyylikäs.

Maku on makean sherryinen, selvästi makeampi kuin #574. Turvesavu on runsasta ja sulautuu kauniisti vahvaan sherryisyyteen. Taustalla mukava hieman suolainen lakritsaisuus. Todella herkullinen runko.

Jälkimaku on todella pitkä, tuhti ja maukas. Täyteläistä makeaa ja pehmeää sherryä, sekä tervaista turvesavua. mahtava!

Loistava "old school" Sherry-Ardbeg. Mielettömän hyvää, mutta vivahteikkuudessa ja makujen "puhtaudessa" jää ehkä aavistuksen jälkeen "pale"-versioista.


Kokonaisuutena mahtavat viskit, joiden parissa oli mukava viettää aikaa samalla kauniista kevät-illasta nauttien. Ainakin nyt tällä kerralla vaaleat veivät voiton tummista, mutta kyllä koko nelikko asettuu aivan terävimmän kärjen tuntumaan kaikista maistamistani Ardbegeista.

Signatory-nelikon jälkeen lasissa pyörähti vielä yksi vuoden 1967 Ardbeg, Douglas Laing OMC 32 yo, jonka aiempi arviointini vastasi täysin nyt koettua. Arvion voi lukea tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti