maanantai 16. maaliskuuta 2009

Ardbeg 2000 "Quite Young" The Whisky Exchange


Parin olutpostauksen jälkeen paluu "arkeen" ja viskin pariin. Maisteluvuorossa näin räntäsateisen maanantai-illan lämmittäjäksi Ardbeg 2000/2009 "Quite Young", 62,6%, The Whisky Exchange "Straight From The Cask". Tuoksu on tuttua Ardbegia varsin puhtaana. Rutkasti kuivaa turvesavua, vaniljaa ja vahvan alkoholin tuomaa raikkautta, (ei kuitenkaan liikaa itse alkoholisuutta). Puhdaspiirteinen ja kaunis tuoksu kokonaisuudessaan.
Maku on räjähtävän voimakas, niin kuin nuoressa Ardbegissa pitääkin. Raikkaus on merkillepantavaa, puhtaan ja suolaisen meri-ilman vaikutuksen voi aistia todella luonnollisena. (oli tämä sitten kypsytetty meren läheisyydessä tai ei:) ) Savu on kuivaa sekä voimakasta ja tynnyrin tuoma vaniljaisuus luo makua. Vahvaa salmiakkia välähtää jossain taustalla. Jälkimaku on pitkä ja viskistä pursuava voima jatkuu ja jatkuu..
Alkoholi pysyttelee upeasti piilossa ja tämä viski onkin aivan hyvin nautittavissa ilman laimentamista. Pieni vedenlisäys tappaa huikean tehokkaan voimakkuuden, mutta tuo tilalle hieman makeutta, sekä pyöristää makuprofiilia.
Ainakin juuri nyt tämä Ardbeg oli parhaimmillaan kuitenkin täydessä vahvuudessaan. Puhdaspiirteinen ja sopivan ärhäkkä nuori viski.

Vertailun vuoksi vierellä maistelussa Ardbeg Almost There 1998/2007, 54,1%, joka on hieman makeampi ja täyteläisempi alkumaultaan, mutta jälkimaussa viski muuttuu turhan kuivaan ja kitkerään suuntaan.
Kokonaisuuksia verratessa AT:n maukkaasta alkumausta huolimatta QY on niukasti parempi loistavan tasapainoisuutensa vuoksi.

2 kommenttia:

  1. Positiivista arviointia.

    Hyvä että joku muukin löytää salmiakkia Arghbergista. Luulin tulevani porukassa hulluksi, kun maistoin sen tavallisessa 10-vuotiaassa. Ehken olekkaan hullu.

    Edinburghin Cadenhead'sin myymälässä on myös tarjolla noita single cask -viskejä, mutta siellä ei lue tarkempaan että minkä tislaamon valmistetta tynnyri sisältää. Siellä ilmoitetaan vain valmistusalue. Islayn viskit suoraan tynnyristä olivat kyllä tyrmääviä - vähän vettä sekaan ja oli kuin linnun maitoa olisi juonut. Järkyttävän hyviä.

    VastaaPoista
  2. Eiköhän Cadenhead's myöskin ilmoittaisi tislaamon nimen, jos myymälän myyntitynnyreissä olisi vain yhden tislaamon tuotetta. Käsittääkseni nuo liikkeissä tynnyreistä myytävät ja alueellisesti nimetyt viskit ovat sekoituksia useamman tislaamon tuotteista. Ainakin muutamia vuosia sitten Amsterdamin Cadenheadsilla "Islay Cask" sekoituksen kerrottiin sisältävän Laphroaigia, Lagavulinia ja Ardbegia.

    VastaaPoista