sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Kilchoman 100% Islay 13th Edition (2023)

Tarkastelussa Kilchoman 100% Islay -sarjan kolmastoista osa.

The 100% Islay 13th Edition was distilled from barley grown on the farm at Kilchoman in 2012, 2013 and 2014, it was then matured for a minimum of 8 years before 44 bourbon barrels were selected for this year’s release of bottles.

Kilchoman 100% Islay 13th Edition, 50% (2023)



Tuoksu on kuivahkon turpeinen ja hapahkon sitruksinen. Viinimäistä makeutta pyörii ympärillä. Hiiltynyt tammi ja maanläheinen maltaisuus. Taustalla tuttu poltetun lannan vivahde ja lakritsin suolaisuutta. 

Maku on miellyttävän raikas ja suutuntumaltaan melko täyteläinen. Kuiva turvesavu, palanut tammi, runsas maltaisuus ja raikas sitrus hallitsevat. Viinikumimakeisia, lakritsia, vaniljaa ja aavistus katkeraa yrttimäisyyttä. 

Jälkimaku ei enää yllätyksiä tuo, vaan maku jatkaa saumattomasti alun linjaa. Hiiltynyt tammi, rouhea maltaisuus, kuiva poltettu lanta ja raikas sitruuna hallitsevat loppuun asti. Tuoksun tavoin jännä viinimäinen makeus tuo vivahdetta. Lakritsin suolaisuus pysyttelee myös mukana.  

Tasapainoinen ja tislaamolleen tyypillinen esitys jälleen kerran. Verrattaessa 2022-version arviooni voidaan todeta, että varsin samankaltaisissa tunnelmissa liikutaan. Sarjan eri vuosikerroissa ei siis kovinkaan suuria vaihteluita ole.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti