tiistai 4. kesäkuuta 2013

Ardbog

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä julkaistiin Ardbeg-perheen uusin tulokas, joka on saanut nimekseen Ardbog. Tätäkin Ardbegia on pullotettu vain pieni erä, joten kuhina kauppojen hyllyillä käy kuumana ympäri maailman. Ardbeg on onnistunut luomaan tehokkaalla markkinoinnilla näistä pullojulkaisuistaan "elämää suurempia" tapahtumia ja kauppa käy aina kuumana, vaikka itse viskit eivät ole viime julkaisuissa mitään kovinkaan säväyttäviä olleet. Nyt siis lasissa uusinta - Ardbogia...


Ardbog, 52,1%. Ex-Bourbon Barrels and Ex-Manzanilla Sherry casks.

Tämän noin kymmenvuotiaan viskin tuoksussa tuntuu tuhti turvesavuisuus, kuten Ardbegeissa yleensäkin. Sherryisyys on hapanta. Salmiakkia, suolaisuutta. Raikasta minttua, raakojen hedelmien kirpeyttä. Tyypillinen nuorehko Ardbeg.

Maku on yllättävän kuiva. Tuhkainen savuisuus, joka on todella vahvaa. Sherryisyys on oudon hapahkoa. Poltetun kumin vivahde nousee valitettavan selvästi esiin. Kirpeää hedelmää, nuoren viskin raakuutta.

Jälkimaku tarjoaa palaneen kumin, runsaan suolaisuuden ja kuivan turvesavun muodostaman sekavan yhdistelmän. Epämiellyttävää kitkeryyttä. Tympeä.

Vesilisä tuo viskiin lisää makeutta, mutta korostaa samalla kumin makua. Sherry ei ole oikein tasapainossa tässä kokonaisuudessa. Jälkimaku on edelleen aika kamala.

Vierellä maisteltu viime vuoden Arbeg Day-pullote on puhtaampi, selkeämpi ja raikkaampi. Ensimaistolla Ardbog tuntui kuitenkin paremmalle, mutta mitä enemmän näitä viskejä maisteli, niin sitä enemmän vaaka kallistui Ardbeg Dayn puoleen ja Ardbogin tympeät piirteet tuntuivat voimistuvan koko ajan.

Toisena verrokkina Ardbegin "vakiovalikoiman" Corryvreckan, joka olikin sitten edellisiä joka suhteessa aivan huikean paljon edellä, tarjoten täyteläisyyttä, makua ja pehmeyttä aivan eri tavalla.

Ardbogiin ei itselläni suuria odotuksia ollut, mutta tämä viski onnistui silti olemaan suuri pettymys. Ihmeen heikko esitys ja kyllä n.80-90€ hintaluokassa pitäisi parempaan pystyä. Se, että pullon kyljessä lukee Ardbeg (tai Ardbog) ei valitettavasti nykyään ole tae hyvälle sisällölle. Markkinamiehet ovat kuitenkin taas työnsä tehneet ja luultavasti hyvinkin pian ovat myös kaikki Ardbog-pullot hävinneet kaupoista.
Ensi kerralla sitten markkinointihumun tilalla hyvää viskiä pulloon, kiitos.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen piirre tämä havaitsemasi kumin vahva läsnäolo tässä juomassa (itse en ole Ardbogia maistanut). Itselläni oli viime syksynä ahkerassa maistossa manzanilla-viimeistelty Glengoyne ja myös siinä oli kumia vahvasti niin tuoksussa kuin maussa. Onko siis manzanilla-tynnyreiden ja kumiaromien välillä yhteys?

    VastaaPoista
  2. Useimmin tuota kumimaisuutta on maisteluissani ilmennyt nuorissa Sherrykypsytetyissä vahvan turvesavuisissa viskeissä. Glengoynesta ei turvesavua löydy, joten ainakin näissä juurikin tuo Sherry on yhdistävä tekijä. Mielenkiintoista...

    VastaaPoista