keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Valamon viskit - osa 2/2 (turvesavuiset)

Valamon savuttomien viskinäytteiden perään napataan käsittelyyn kolme varsin mielenkiintoista turvesavuista versiota. Tarkastelun alle pääsivät Alkosta jo loppuunmyyty Valamo Peated, sekä tynnyrinäytteet Bourbon- ja kirkkoviinitynnyreistä.




Tässä arviot:


Valamo Peated Single Malt, Batch #1, 58,5% Bottled 2019



Tuoksu on outo sekoitus turpeisuutta ja kypsää hedelmäisyyttä. Tuore tammi tuntuu vahvana taustalla. Poltettua kumia ja lakritsin suolaisuutta.

Maku on pehmeän turvesavuinen, ylikypsän hedelmäinen, palaneen tamminen ja raikkaan minttuinen. Suutuntuma jää ohueksi.

Jälkimaussa turpeisuus tuntuu hallitsevana. Yrttiset sävyt (raikas minttu) voimistuvat edelleen. Tammi tuntuu puhtaana ja tuoreena. Maltaisuus jää kevyeksi. Lopussa esiin pyrkii kokonaisuutta rikkovaa happamuutta.

Tämä Valamon ensimmäinen Alkon valikoimaan päätynyt turvesavuinen viskijulkaisu tarjoaa hyviä elementtejä, mutta maut jäävät kovin irrallisiksi, eikä tasapainoa meinaa löytyä. Herättää tämä kuitenkin mielenkiinnon tuleviin turpeisiin pullotuksiin.


Valamo 2016 Peated Bourbon Hogshead #422, 63,2% (cask sample)

Tuoksu on vahvan turvesavuinen, rasvainen ja palaneen tamminen. Kypsä hedelmäisyys ja makea maltaisuus. Taustalla vaniljaa ja makeita yrttejä. Hyvä!

Maku on makeahko, raikkaan vaniljainen ja miellyttävän turvesavuinen. Kypsää trooppista hedelmäisyyttä - raikasta sitrusta ja mangoa. Tammi nousee tuoreena mukaan. Aavistus katkeraa yrttisyyttä.

Jälkimaku jatkuu vahvana. Maukas hieman tuhkaiseksi kääntyvä turvesavuisuus hallitsee. Tammi pysyttelee runsaana mukana. Sitrusten happamuutta. Nuoruuden raakuus tuntuu lopussa hieman, joskaan ei kovin häiritsevästi. Pieni laimennus pehmentää. 

Laadukas tynnyri, jonka tasapainoinen kokonaisuus lupaa hyvää jatkossa.


Valamo 2017 Peated Church Wine Barrel #246, 63,0% (cask sample)



Tuoksu on roteva ja makean tervaisen turvesavuinen. Tammi tuntuu vahvana ja palaneena. Viini nousee runsaana ja aromikkaana esiin. Hienoinen kumin vivahde rikkoo tasapainoa. Raikas makea yrttimäisyys.

Maku on täyteläinen, pehmeän turvesavuinen ja makean tervainen. Viini nousee esiin hedelmäisenä ja maukkaana. Marjaista happamuutta. Tammi ja maltaisuus luovat taustalle hyvän rungon.

Jälkimaku jatkuu maukkaan turpeisuuden ja runsaan viinin hallitessa. Tammi tuo sopivasti kuivuutta. Paahteinen maltaisuus ja siirappinen makeus toimivat hyvin yhdessä. Tasapaino säilyy hyvin ja makua riittää pitkään. 

Tämä herkullinen viinitynnyrikypsytys tarjoaa parasta, mitä Valamolta on toistaiseksi kohdalle osunut. Tämä tyyli jatkoon ehdottomasti!



Maisteltujen seitsemän näytteen perusteella Valamon luostariviski on hyvällä tiellä ja varmasti jatkossa on lupa nauttia hyvistä tuotteista myös pullotettuna. Erityisesti ilahduttavaa oli sekä turpeettoman, että turpeisen Bourbontynnyrin valmius ja maukkuus jo nyt muutaman vuoden ikäisenä. Alkutaipaleen tislauskokeilut ja vaikeudet niissä on nyt mitä ilmeisimmin onnistuttu kääntämään voitoksi ja perusasiat alkavat siis olla kunnossa. Turpeisen version ei rinnakkain maistettuna tarvitse hävetä vastaaville Skotlannin mantereen tislaamoiden nuorukaisille! 

Kirkkoviinitynnyreiltä on ennakkoon odotettu paljon ja nyt varsinkin turpeinen versio lunastaa lupauksia jo heti kättelyssä. Mielenkiinnolla odotan mitä tämän luostaritislaamon tulevaisuus tuo tullessaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti