maanantai 12. huhtikuuta 2021

Valamon viskit - osa 1/2 (savuttomat)

Mallasviskin tislaus alkoi Valamossa varsinaisesti vuonna 2015, jota kuitenkin edelsi yli neljän vuoden mittainen omistautunut kehitystyö. Aiemmin olen maistellut ja arvioinut näitä koe-eriä, mutta nyt vuoroon pääsevät jo valmiimmat, erilaisissa tynnyreissä kypsyneet yksilöt.

"Tislatun alkoholin ohella viljasta valmistetun viskin juuret ovat syvällä luostarien perinteessä. Irlantilaisten munkkien uskotaan aloittaneen viskin taipaleen nykyiseen muotoonsa, ja myöhemmin myös sen kypsyttämisen tammitynnyreissä. Suomen Valamossa tämä vuosisatainen viskitislauksen perinne tekee viimein kotiinpaluun luostariympäristöön".

Otetaan tässä julkaisussa ensin käsittelyyn tislaamon savuttomat viskinäytteet ja perään omana julkaisunaan turvesavuiset yksilöt. Turpeettomista viskeistä testattavana olivat Alkon valikoimasta löytyvä ”Unpeated Batch 1”, sekä tynnyrinäytteet Bourbon-, Sherry- ja kirkkoviinitynnyreistä. 

Tässä mietteet maistetuista.

Valamo Monastery Whisky, Unpeated Batch #1, New Oak & Bourbon Casks, 47%



Tuoksu jää nuoreksi ja raa’ahkoksi. Yrttilikööriä, tuoretta tammea, puuliimaa ja pehmeän suklaisia sävyjä.

Maku on vahva ja melko terävä. Kypsä trooppinen hedelmäisyys, puuliima ja tuore tammi hallitsevat. Vanilja nousee taustalta vahvana esiin.

Jälkimaku jatkuu ylikypsän ja makean hedelmäisenä. Yrttiliköörin katkeruutta nousee mukaan. Tammi on tuoretta ja nousee lopussa vahvana pintaan. Sitrusten happamuutta. Nuoruuden raakuus puskee läpi.

Kohtuullinen startti, mutta ei tällä vielä pitkälle pötkitä. Jostain se on kuitenkin aloitettava.


Valamo Unpeated Church Wine Barrel #559, 4yo, 60,1% (cask sample)



Tuoksu on vahvan yrttiliköörimäinen (Jägermeister).  Tammi ja maltaisuus tuovat hieman ryhtiä taustalle. Lakritsia, tummaa suklaata ja viinin happamuutta.

Maussa vahva tammi hyökkää päälle, jonka takana esillä on tuhtia viinimäisyyttä, maukasta kypsää hedelmäisyyttä ja hapahkoa herukkaa. Salmiakin suolaisuutta.

Jälkimakua hallitsee runsas viinimäisyys. Tammi on edelleen vahvana mukana. Tuoksun yrttiliköörimäisyys puskee esiin. Raikasta minttua. Tammi ja maltaisuus jäävät taka-alalle.

Paljon hyviä piirteitä, mutta tasapaino ei pysy kasassa. Tammi ja yrttiliköörimäiset piirteet ovat liian vahvoina pinnassa.


Valamo Oloroso Sherry Cask #604, 63,2% (cask sample)

Tuoksu on runsaan aprikoosinen ja makeahko. Sekahedelmäkiisseliä, tuoretta tammea, puuliimaa, rusinaa ja tuoretta viikunaa. Maltaisuus jää kevyeksi taustalle.

Maku on prosentteihin nähden pehmeä jopa ilman laimennusta. Intensiivisessä maussa makea hedelmäisyys - aprikoosi, persikka ja viikuna ovat hallitsevassa roolissa. Nätti tammi ja kevyt maltaisuus. Rusinaisuus nousee kivasti taustalta mukaan.

Jälkimaku jatkuu vahvana ja tasapainoisena. Makea sherry hallitsee tuoreen hedelmäisenä - viikuna ja aprikoosi jatkuvat vahvoina. Tuore tammi tuo kuivuutta taustalle. Lopussa raikasta sitrusta ja yrttisyyttä.

Nyt otettiin iso harppaus parempaan. Tasapainoa ja makua on nyt mukavasti. Nuorta toki vielä, mutta lupauksia herättävää.


Valamo 2016 Unpeated Bourbon Hogshead #444, 63,1% (cask sample)



Tuoksu on makea, keveähkö ja tasapainoinen. Raikas trooppinen hedelmäisyys. Tuoretta lakattua tammilautaa. Vaniljaa, persikan ja aprikoosin sävyjä. Kevyt maltaisuus. Seesteinen ja tasapainoinen startti.

Maku on pehmeä, maukas ja tasapainoinen. Täydessä vahvuudessaan hieman raa’ahko, mutta pehmenee kivasti pienellä vesilisällä. Seesteinen tammi, vanilja ja tasapainoinen hedelmäisyys. Nätti sitrus kevyt maltaisuus.

Jälkimaku jatkuu tasapainoisena ja kivan sitruksisena. Makeaa vaniljaa ja runsaahko tammi. Persikan ja aprikoosin sävyjä. Taustalla puhdas maltaisuus ja raikasta yrttisyyttä.

Nätti ja tasapainoinen tynnyri. Tämä voisi olla yksi hyvä tuulisuunta tislaamon tulevaisuudessa. Puhdaspiirteinen esitys.


Kokonaisuutena varsin lupaavia näytteitä, joten mielenkiinnolla jään odottamaan tulevia pullotteita. Seuraavassa julkaisussa käsittelyssä turvesavuiset yksilöt.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti