keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Ardbeg 1975 (Bottled 1999)

Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin julkaistut Ardbegin klassikkovuosikerrat 1975, 1977 ja 1978 olen vuosien varrella maistellut useasti, mutta syystä tai toisesta arviot näistä ovat jääneet 1977:n kymmenen vuoden takaista sokkomaistelua lukuun ottamatta tekemättä.. Paikataan nyt tilanne ja otetaan ensimmäisenä käsittelyyn vuonna 1975 tislattu ja 1999 pullotettu yksilö.

Ardbeg 1975, 43%. Bottled 1999



Tuoksu on vivahteikas, runsaan mausteinen, kypsän hedelmäinen ja tervaisen turvesavuinen. Hiiltynyttä tammea, vivahteikasta kanelia ja inkivääriä, sekä suolaista lääkemäisyyttä. Maltaisuus sitoo aromit hyvin yhteen.

Maku on miellyttävän makea, runsaan trooppisen hedelmäinen, vaniljainen ja vahvan mausteinen. Kanelia, mustapippuria ja kookosta. Turvesavu tuntuu tyypillisen voimakkaana ja kuivahkona.

Jälkimaussa viskin nouseva makuprofiili voimistuu entisestään. Turpeisuus säilyy tuhtina ja kuivahkon tuhkaisena. Lääkemäisyys on makean siirappista, johon suolaisuus tuo kontrastia. Tammi ei nouse suureen rooliin vaan pysyttelee seesteisenä taustalla. Pituutta ja vahvuutta riittää uskomattoman hyvin.

Voimakaspiirteinen ja herkullinen Ardbeg, jonka vivahteikas ja täyteläinen kokonaisuus pitää otteessaan alusta loppuun. 43% pullotusvahvuus tuntuu juuri oikealle. On tämä kyllä huikean hieno!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti