torstai 2. syyskuuta 2010

9 x "Managers' Choice", (osa 3/3)


Talisker
, cask 7147. Bodega Sherry European Oak. 58,6%. Filled 7.12.1994, bottled 2.3.2009. 582 bottles.


Tuoksussa päällimmäisenä tuntuu mukavan vahva turvesavu. Taustalla pehmeää hedelmäisyyttä ja merellistä raikkautta. Hyvä.

Maku on maukas. Savuisuus yllättää vahvuudellaan, mutta tilaa saavat myös hedelmäisyys sekä raikkaus. Puu nousee esiin kevyenä taustalle ja kuivahko "tulinen" mausteisuus tuo "terävän särmän".

Jälkimaku on pitkä ja sopivasti kuivuva. Puu nousee kauniin selkeästi esiin hedelmäisyyden ja savun takaa. Myös "Taliskermaista" pippuria pyörii mukana.

Varsin hyvä ja vahva, klassinen Talisker, jossa savuisuus oli todella intensiivisesti läsnä. Vesilisä avasi makua huomattavasti ja jo laimentamattomanakin hyvä kokonaisuus parani vielä selvästi.


Caol Ila, cask 14185. Bodega Sherry European Oak. 58%. Filled 22.10.1997, bottled 13.3.2009. 366 bottles.

Tuoksu on runsas. Tuhti turvesavu & tervainen makeus toimivat hyvin. Taustalla kypsää hedelmää ja tummaa suklaata. Lupaa hyvää..

Maku on vahvan savuinen ja erittäin voimakasprofiilinen. Hededelmäisyys on runsasta ja maut hyvin tasapainossa. Sherryn ja turpeen yhdistelmä on "ronski" ja hieman "likainen".

Jälkimaku kuivuu reippaasti vahvan tumman suklaan suuntaan, savuisuus jatkuu reippaana. Vahvuus ei hellitä ja maku jatkuu pitkään varsin tuhtina.

Vahva ja täyteläinen Caol Ila. Sherrykypsytys täydentää hyvin kokonaisuutta, joka ehkä kuitenkin kärsii pienestä yllätyksettömyydestä, vaikka hyvä viski onkin. Tislaamon ns. peruspullotteet tämä tynnyri kuitenkin jyrää täysin maanrakoon.


Lagavulin, cask 4477. Bodega Sherry European Oak. 54,7%. Filled 25.10.1993, bottled 19.2.2009. 612 bottles.

Tuoksu on vahvan savuinen, ja tuhdin hedelmäinen. Tervaa, sopivasti tammen kuivattavaa vivahdetta, BBQ-kastiketta.

Maku on voimakas ja täyteläinen. Tervasavuisuus on vahvaa ja mukavan makeaa. Sherryinen hedelmäisyys on herkullista ja sulautuu kokonaisuuteen saumattomasti. Taustalla hieman kuivempi turpeisuus sekä aavistus tammen vivahdetta. Loistava "runko".

Jälkimaku on pitkä, jossa savuisuus muuttuu huomattavan kuivaksi. Riittävä makeus tulee kuitenkin hedelmäisyydestä, joten tasapaino säilyy. Puu pysyttelee varsin hentona ja kauniina taustalla. Hyvää!

Hieno ja vahva Lagavulin. Todella onnistunut pullote ja yksi illan omia suosikkeja.


Mielenkiintoiset yhdeksän viskiä siis takana ja hyvää oli. Näin jälkeenpäin ajateltuna parhaiten setistä mieleen jäivät kevyemmästä osastosta Dalwhinnie ja Royal Lochnagar, sekä savuisemmasta osastosta Lagavulin. Pettymyksestä vastasi Cragganmore, jonka päärynäisyys ei ainakaan tällä maistamisella oikein toiminut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti