keskiviikko 2. lokakuuta 2019

Skotlanti 2019: matkapäiväkirja osa 2.

Bunnahabhain

Keskiviikko 18.9.

Islaylle majoittumisen ja hyvin nukutun yön jälkeen riitti taas virtaa uusille viskikokemuksille. Aamun ensimmäinen kohteemme oli Bruichladdich, jossa ajatuksena oli vain pyörähdys tislaamon kaupassa ja ”pakollinen” valokuvaus. Myymälän valikoimasta löytyi tällä kerralla yksi viskitynnyri, josta halukkailla on mahdollisuus pullottaa oma tuliaisviskinsä. Tynnyri piti sisällään turpeista Port Charlottea.

Port Charlotte The Distillery Valinch VGC 01 2006, 57,4%.  Distilled 9.10.2006, Cask No 2177. Viognier Condrieu cask matured.


Maku on alkuun makean viininen, hapokas, runsaan turpeinen ja kuivan maltainen. Lopussa jännä happamuus ottaa tilaa makeudelta. Turvesavuisuus kuivuu tuhkaiseen suuntaan ja jatkuu erittäin vahvana. Suolaisuutta ja tammea nousee myös esiin.

Tuhti ja maukas PC, jossa makean ja happaman yhdistelmä toimii periaatteessa kivasti, mutta kokonaisuuden tasapainosta en aivan vakuuttunut.








Bruichladdichilta matka jatkui Kilchomanille, missä vuorossa oli tislaamokierros maisteluineen.









Tislaamon esittely tarjosi kattavan läpileikkauksen kaikkiin tuotantovaiheisiin ja kierroksen aikana pääseimme maistamaan uutta kypsyttämätöntä tislettä, sekä juuri julkaistun 100% Islay -pullotteen, joka on sarjassaan jo yhdeksäs.


Kilchoman New Make Spirit, 63,5%


Tuoksu on erittäin vahvan turvesavuinen, runsaan maltainen ja raikkaan hedelmäinen. Poltetun lannan ja tervan aromit tuovat persoonallisuutta ja sopivaa rosoisuutta.

Maku jatkaa tuoksun linjaa saumattomasti. Vahva turvesavu hallitsee. Palanutta puuta, lantaa, sekä rouhean runsas maltaisuus. Raikas hedelmäisyys tuo sopivasti makeutta. Suutuntuma on öljyinen. Yleisilme on persoonallinen ja maanläheisen rosoinen.


Kilchoman 100% Islay, The 9th Edition, 50% (2019). 12 000 bottles.


Maltainen ja raikkaan sitruksinen. Vahva turvesavu tuntuu mukavan pehmeänä. Runsaasti vaniljaa. Voimakaspiirteinen maku säilyy pitkään. Kokonaisuus on kauniin tasapainoinen.

Kierroksen jälkeen maistelupöytään oli katettu neljä tislaamon mielenkiintoista tuotetta, joten käydään myös ne nyt tässä läpi.



Kilchoman Loch Gorm 9th Edition, 46%. Oloroso Sherry Casks (2019)


Tuoksu on täyteläisen sherryinen, suklainen ja turvesavuinen.

Maku on vahvan turvesavuinen, kostean maltainen ja (yli)kypsän hedelmäinen. Palaneen kumin vivahde häiritsee. 

Kokonaisuutena Loch Gorm on jotenkin tylsähkö, eikä kaikilta osin aivan tasapainossa.


Kilchoman Sauternes Cask Finish, 50%. Bourbon barrels/Sauternes wine casks. 10 000 bottles.


Tuoksu on puhdaspiirteinen, raikas ja sitruksinen. Vaniljaa, viiniä ja suolaisuutta. Nätti maltaisuus ja pehmeä turpeisuus.

Maku on makea, runsaan viininen ja hapokkaan hedelmäinen. Kuivahko turpeisuus on vahvaa ja tuhkaista.

Makean pehmeä kokonaisuus on hyvä, mutta jotain jää puuttumaan mikä erottaisi tämän muista nuorista turvesavuisista viskeistä.


Kilchoman STR Cask Matured, 50%. Shaved, toasted and re-charred red wine casks. 14 500 bottles (2019)


Tuoksu on Paahtuneen tamminen ja pehmeän turvesavuinen. Kevyt makea tervaisuus. Grillattuja trooppisia hedelmiä.

Maku on erittäin pehmeä, runsaan maltainen ja nätin turvesavuinen. Kypsä hedelmäisyys, grillattua lihaa ja sopivasti rasvaisuutta. 

Miellyttävä, runsaan maltaisuuden hallitsema Kilchoman.


Kilchoman 7 yo Distillery Shop Exclusive, 54,4%. Cask No 715/2011. Fresh bourbon barrel (4 years) + oloroso hogshead (45 months).


Tuoksu on kuivahko ja terävä. Vaniljaa, sitrusta ja tuhkaista turvesavua. Hento sherryn vivahde.

Maku on makean sherryinen, terävän sitruksinen ja kuivan turvesavuinen. Kypsää hedelmäisyyttä ja merellistä raikkautta.

Puhdaspiirteinen nuorukainen, mutta ei sen kummemmin säväyttävä.


Kilchomanin tislaamo pitää sisällään myös erinomaisen kahvila-ravintolan ja lounas maistuikin tähän väliin enemmän kuin hyvin. Lounaan jälkeen seurueemme suuntasi kohti Bunnahabhainia, mutta matkalla kohdalle osui jotain mielenkiintoista.



Islayn ainoa olutpanimo Islay Ales sai viime vuonna uudet omistajat ja samalla tuotevalikoima uusittiin ja pullot saivat raikkaan modernin ulkoasun. Tämä pieni panimo valmistaa laadukkaita ja maukkaita oluita, tuotevalikoiman sisältäessä tällä hetkellä viisi erilaista olutta. Vastaanotto panimolla oli lämmin ja pyytämättä saimme kattavan sanallisen esittelyn panimoon ja sen tuotteisiin maistiaisten kera. Kiva visiitti!





Bunnahabhainille olimme varanneet paikat Warehouse Tastingiin, joten tislaamohistoriikit, sekä valmistustekniset jutut sivuutettiin ja siirryttiin suoraan viskien pariin. Warehouse No 9 toimi idyllisenä maistelutilana ja hommaa vietiin eteenpäin tilanteeseen sopivalla huumorilla höystettynä. Kaadetut annokset olivat suuria, mutta ilahduttavasti paikalle oli varattu pieniä samplepulloja. Tämä piti toki käyttää hyväksi ja napata 3cl maisteluannokset talteen myöhempää käyttöä varten. Tastingin hintaan sisältyi myös yksi 2dl pullo maistetuista, sekä tyylikäs Bunnahabhainin lasi.

Maistelussa olivat

Bunnahabhain New Make Spirit
Bunnahabhain 2001 Sauternes Cask Finish (Feis Ile 2019)
Bunnahabhain 3 yo Oloroso (cask sample)
Bunnahabhain 6 yo Oloroso (cask sample)
Bunnahabhain 7 yo Oloroso (cask sample)
Bunnahabhain 12 yo Oloroso (cask sample)

Arviot tynnyrinäytteistä ja new makesta täällä.













Ilta päätettiin maittavalla illallisella Port Charlotte -hotellissa ja takasin Bowmoreen päästyämme hotellin sänky oli paras kaveri. Ajatukset siirtyivät kuitenkin jo seuraavaan päivään…

Port Charlotte

Osa 1.    Osa 3.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti