tiistai 8. lokakuuta 2019

Skotlanti 2019: Matkapäiväkirja osa 5.

Bowmoren pyöreä kirkko

Perjantai 20.9. (osa 2)

Aamupäivän Jura-vierailulta jäi toki aikaa myös Islaylle. Päivä alkoi itseasiassa jo ennen Juralle lähtöä, sillä kaunis aamu houkutteli kävelylle Bowmoren pyöreän kirkon maisemiin. Piruja ei nurkissa näkynyt, vaan eipä tässä kirkossa ole niitä nurkkiakaan mihin piiloutua.




Iltapäivän ohjelmassa oli tutustuminen uuteen, vasta viime vuonna toimintansa aloittaneeseen Ardnahoen tislaamoon.


Tislaamo sijaitsee upealla paikalla Sound of Islayn rannassa, Bunnahabhainille vievän tien varrella. Tislaamolta on upeat näköalat mm. Juran Papseille. Tislaamon perustivat laadukkaiden viskien pullottajana tunnetuksi tullutta Hunter Laingia pyörittävä Stewart Laing yhdessä poikiensa Andrewn ja Scottin kanssa.

Tislaamon vierailukeskus ja kahvila-ravintola ovat nykyaikaiset ja avarat ja vaikka tislaamon omaa tuotantoa ei vielä myynnissä ole, saa täällä kyllä ostohalut tyydytettyä. ”Matkamuistotavaraa” on joka lähtöön ja viskejä löytyy monipuolisesti Hunter Laingin valikoimasta. Myös baarissa on edustettuna kattava valikoima yhtiön pullotteita.



Ardnahoen baarissa riittää maisteltavaa.

Näköala Ardnahoelta Juralle on upea.


Tislaamokierros tarjosi kivan läpileikkauksen tuotantoon ja myös raakatislettä pääsimme maistamaan, joka olikin miellyttävän turvesavuinen ja puhdaspiirteinen. Jatkossa onkin mielenkiintoista seurata, kuinka viski alkaa kehittymään. Tislaamon ensimmäiset tynnyreissä kypsyvät viskit ovat nyt tällä hetkellä noin 11kk ikäisiä.









Kierrokseen kuului myös maistiainen Hunter Laingilta, joka oli valittavissa muutaman pullon valikoimasta. Oma valintani osui Auchentoshanin tislaamoon.

Auchentoshan 1997 21 yo, 50%. Distilled May 1997, bottled August 2018. Hunter Laing Old Malt Cask, 294 bottles.

Kevyt, makean kukkainen, ruohoinen ja raikas. Trooppista kypsää hedelmäisyyttä ja puhdaspiirteinen tammi. Runsas vanilja nousee nätisti esiin.

Maukas ja tasapainoinen, tislaamolleen tyypillinen viski.



Tislaamovisiitin jälkeen oli pienen ulkoilun vuoro ja suunnaksi otettiin lähistöllä sijaitseva Finlaggan. ”The Lord of the Isles”-tunnelmissa uppouduimme hetkeksi Skotlannin historian maailmaan vanhoja raunioita ihmetellessä. Hieno lopetus tapahtumarikkaalle päivälle.









Osa 1.    Osa 6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti