perjantai 1. kesäkuuta 2012

4 x Bowmore 12 yo

Testissä neljä eri aikoina pullotettua 12-vuotiasta Bowmorea.

Aloitetaan uusimmasta, eli tänä vuonna pullotetusta ja uuden raikkaan pakkausilmeen saanneesta versiosta.

Bowmore 12 yo, 40%, (2012)


Tuoksu on runsas ja kevyen turvesavuinen ("nuotiota"). Kypsä hedelmäisyys, taustalla aavistus sitrusta.

Maku tarjoaa suklaata, hapahkoa hedelmäisyyttä ja kevyesti turvesavua (hiiltä). Taustalla mukava raikkaus. Islay-viskiksi keveä ja "ilmava" yleisilme.

Jälkimaussa tuntuu kevyen tervaista savuisuutta, joka on hieman kitkerää. Kuivaa mallasta, tammea, kuivaa hedelmäisyyttä. Monille Bowmoreille tyypillistä mustaherukkaisuutta nousee hentona esiin.

"Perushyvä" Bowmore. Tälle viskille kannattaa antaa aikaa lasissa, sillä hapen vaikutus tuntui avaavan makua ja hennot vivahteet pääsivät nousemaan esiin.Bowmore 12 yo, 40%, (+-2009)


Hyvin samankaltainen kuin 2012-versio, mutta hedelmäisyys on enemmän "keltainen" (aprikoosi, ananas, banaani...) ja savuisuutta tuntuu hieman vähemmän. Myös väri on tässä aavistuksen vaaleampi. Lopulta erot ovat kuitenkin varsin marginaaliset, eli varmaankaan mitään reseptiikkamuutosta ei pakkausuudistuksen yhteydessä ole tehty, vaan kyse on "luonnollisesta" vaihtelusta eri pullotuserien välillä.Bowmore 12 yo, 40%, (+-2005)


Tämä viski eroaa edellisestä kaksikosta jonkun verran. Savuisuus on tässä selvästi voimakkaampaa ja tuntuu jopa hyvinkin vahvana ja hallitsevana. Makuprofiili on myös selvästi kuivempi kuin uudemmissa versioissa. Samalla viski on hieman kitkerähkö ja jopa hieman raa'an oloinen. Tästä jää hieman keskeneräinen vaikutelma, ikää saisi olla lisää?Bowmore 12 yo, 43%, (+-1999)


Tästä löytykin jo juttua: Yleisesti, sekä makukuvaus saman aikakauden miniatyyriversiosta.

Edelleen tässä on jotain maagista. Makeaa tervaista savuisuutta, salmiakkia, runsasta kukkaisuutta (laventeli). Upean herkullinen kokonaisuus. Tämä versio on jakanut mielipiteitä vahvasti, mutta itselläni juuri tämä makean tervan, laventelin ja pienen suolaisuuden (salmiakki/lakritsi) kombinaatio toimii aivan loistavasti. Herkkua!


Bowmore 12 yo:n erilaisia pakkauksia vuosien varrelta

2 kommenttia:

  1. Osaatko sanoa, miten 12yo Enigma asemoituu näihin nähden, eli onko kyse samasta tavarasta travel retail -meiningillä, vai jotenkin eri viskistä?

    VastaaPoista
  2. Kappas, Enigman arvio näyttäisi vielä puuttuvan täältä kokonaan. Täytyy paikata tilanne asap. Mutta vastaus kysymykseesi, eli perus 12yo:n ja Enigman sekoitus on eri. Perusversiossa valtaosa käytetyistä tynnyreistä on ex-Bourbonia ja seassa pieni osa ex-Sherryä, kun taas Enigmassa osat ovat päinvastoin, eli Sherry on hallitseva.

    VastaaPoista