sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Ardbeg Day 2012 Release

2.6.2012 vietettiin Ardbeg-viskin ystävien keskuudessa ensimmäistä Ardbeg-päivää. Eri puolilla maailmaa pidettyjä tilaisuuksia varten oli markkinoille laskettu myös tätä päivää varten luotu uusi Ardbeg-pullote, jota oli kyseisenä päivänä juhlaan osallisuvissa baareissa ja kaupoissa maisteltavissa ja myöskin pullottain ostettavissa. Valitettavasti meillä Suomessa pulloja ei ollut Alkon kautta myynnissä ja maistelukin rajoittui käsittääkseni vain yhteen ravintolaan Helsingissä. Paljon olisi siis vielä kehitettävää maassamme, ennenkuin täälläkin päästäisiin tasavertaiseen asemaan esim. monien muiden Euroopan maiden kanssa. Kyllä esim. Ruotsissakin pullojen myynti onnistui Systembolagetin kautta :(Uusi pullote päätyi kuitenkin maisteluuni, (hieman viiveellä tosin) ja tässä tuntemukset:

Ardbeg Day 2012 Release, 56,7%

Tuoksu: Jo ensinuuhkaisu antaa viitettä siitä, että kyseessä on varsin tyypillinen nuori Ardbeg. Vahva turvesavuisuus sekä vanilja hallitsevat. Taustalla täyteläistä kypsää hedelmäisyyttä sekä kevyesti tammea.

Maku: Vahva ja palaneen savuinen. Hiiltä, vaniljaa, tammitynnyriä. Taustalla makeaa hedelmää, jossa viitteitä PX-sherrystä. (Kypsytykseen käytettyjä tynnyreitä ei ole kerrottu).

Jälkimaku: Kuivahko, ja edelleen voimakkaan savuinen. Hedelmäisyys kuivuu ja muuttuu selvästi happamaksi. Tammea ja tanniinisuutta.

Veden kera makea hedelmäisyys nousee selvemmin esiin ja viskistä löytyy toffeisia ja maitosuklaisia piirteitä. Hieman laimennettuna viski tuntuu myös täyteläisemmälle ja makujen tasapaino paranee.

Tämä ihan ok nuorehko Ardbeg edustaa sitä tyyliä, jota tältä tislaamolta on totuttu viime vuosina näkemään lukuisten pullotusten muodossa. Ihan hyvää, mutta tietty samankaltaisuus ja yllätyksettömyys näitä "nyky-Begejä" tuntuu vaivaavan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti