torstai 14. kesäkuuta 2012

4 x 1972


Viime lauantaina tarjoutui mahdollisuus maistella rinnakkain neljä viskiä, joissa yhdistävänä tekijänä oli tislausvuosi 1972.

Ensiksi tarkasteluun pääsi Caperdonich..

Caperdonich 1972, 34 yo, 46,5%. Distilled 10.1972, bottled 05.2007. Cask No. 3246. Duncan Taylor , 220 bottles.


Tuoksussa vaniljaa, trooppista hedelmää sekä makeaa tammea.

Maku on raikkaan hedelmäinen ja hunajainen. "Ilmava" ja öljyinen suutuntuma. Kevyt puhdas tammisuus sekä runsaasti vaniljaa.

Jälkimaku on puhdas ja raikas. Mentholia, tammi tuntuu vahvahkona.

Puhdaspiirteinen ja raikas Caperdonich. Odotukset olivat kuitenkin korkeammalla kuin mitä tämä viski pystyi tarjoamaan. Huomattavan paljon parempiakin yksilöitä on tältä tislaamolta vastaan tullut. Vivahteikkuutta olisi saanut olla rutkasti enemmän.Toisena maisteltavana oli Glen Grant..

Glen Grant 1972, 35 yo, 53,4%. Distilled 02.1972, bottled 12.2007. cask No. 1643. Duncan Taylor, 104 bottles.


Tuoksussa pehmeää toffeeta, maitosuklaata, hyvin kevyesti turpeisuutta, sekä raikasta marjaisuutta.

Maku on makea, hedelmäinen ja "karkkimainen". Makeaa kukkaisuutta, kevyesti tammea ja hyvin hento aavistus turvesavua. Hyvä.

Jälkimaku on kevyen turpeinen, suklainen ja kauniisti kuivuva. Kirpeää marjaisuutta, tammea.

Oikein hyvä ja vivahteikas Glen Grant. Maukas viski!


Kolmantena maisteluvuoron sai Sherrykypsytetty Macallan..

The Macallan 18 yo 1972, 43%. Bottled 1990.


Tuoksussa maitokahvia, suklaata, sekä maukas sherryisyys. Kypsää hedelmää, rusina, taateli. Tammi leikkaa makeutta sopivasti. Hyvä tasapaino. Vahva ja upea!

Maku on todella pehmeä ja täyteläinen. makeaa hedelmää, voimakas sherryisyys. luumu, rusina, kahvi, suklaa..  Tammi tuo taustalle sopivasti kuivuutta.

Jälkimaku on kaunis ja suussasulava. Loistava makujen tasapaino. Sherryisyys kuivahtaa ja tammi nousee todella tyylikkäästi esiin.

Upea, upea 18-vuotias Macallanilta. Klassikkotavaraa.


Setin päätti Ruotsin Systembolagetille pullotettu Ardbegin Single Cask..

Ardbeg 1972, Bourbon Hogshead No. 868. Distilled 24 Mar 1972, bottled 13 Oct 2004. 48,5%, 226 bottles.


Pehmeässä tuoksussa on runsaasti mehevän makeaa turvesavua. Kevyt tervaisuus, (yli)kypsiä troopisia hedelmiä. Vahva mutta tyylikäs tammisuus. Lääkemäisyyttä. Syvä ja runsas.

Maku on pehmeä ja todella maukas. Runsas makean tervainen turvesavuisuus, vanilja, toffee sekä kypsä hedelmäisyys. Runsas ja täyteläinen.

Jälkimaku tarjoaa pehmeää savuisuutta, tyylikästä tammea, kauniisti kuivuvaa hedelmäisyyttä ja aavistuksen suolaisuutta. Hieman karvas lääkemäinen vivahde. Pitkä ja upea.

Macallanista käytin sanaa klassikko ja sama pätee kyllä myös tähän Ardbegiin. Upea,"syvä" ja pehmeä makuprofiili, jonka perusteella on helppo ymmärtää, miksi Ardbeg on aikoinaan noussut suureen suosioon harrastajien keskuudessa. Nyt voimme vain uskoa ja toivoa, että tislaamo pystyisi tuottamaan tämän kaltaisia viskejä vielä tulevaisuudessakin.


Kokonaisuutena upea neljän viskin kattaus, kiitokset illan isännälle!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti