torstai 17. helmikuuta 2011

Uisge 2011 & Douglas Laing & Co


Uisgessa järjestettiin myös varsin mielenkiintoisia tunnin mittaisia tasting-tilaisuuksia ja torstaina paikalle oli saapunut tunnetun yksityisen pullottajan Douglas Laingin edustajana Stewart Laing. Laingille oli varattu kaksi tunnin mittaista settiä, joista jälkimmäinen vaikutti "paperilla" paremmalle sisältäen enemmän mm. iäkkäitä sherrykypsytettyjä viskejä. Vaan nyt ei pelattu varman päälle, joten "sekalaisempi" ensimmäinen kattaus oli ehdottoman varma valinta.



Ensimmäisenä lasiin

Big Peat, Islay Blended Malt Whisky, 46%

Tämä Islayn mallasviskeistä tehty sekoitus olikin tuhti ja mielenkiintoinen avaus. Port Ellenin mukanaolo muuten nuoria (7-12 vuotta) viskejä sisältävässä sekoitteessa on ovela veto, sillä siihenhän heti huomio kiinnittyy. PE:n osuus lienee kuitenkin kokonaisuudessa minimaalinen.

Tuoksu on raikas, merellinen ja vahvan savuinen, sekä hiemn suolainen.

Maku on pehmeä, runsaan savuinen ja yllättävänkin hyvin tasapainoinen. "Runko" säilyy raikkaana, joskin aavistus kumimaisuutta pyrkii esiin.

Jälkimaku on vahvapiirteinen, kuivan nuotiosavuinen ja hiipuu hiljalleen mukavan pehmeästi.

Hinta-laatusuhteeltaan ihan ok "peatmonster".


Toisena viskinä

Double Barrel, Macallan & Laphroaig, Blended Malt Whisky, 46%

Kahden täysin toisistaan poikkeavan tuotteen sekoitus kuullostaa "tuhoon tuomitulta" yritykseltä, mutta eipä lopputulos ollenkaan huono ollut.

Tuoksu on kevyehkö, sopivan makea ja hedelmäinen, sekä hennon savuinen.

Maku on pehmeä, alkuun makean hedelmäinen, savun noustessa taustalta esiin vasta hiljalleen voimistuen.

Jälkimaku jatkuu tasapainoisena, savuisuus nousee edelleen hallitsevammaksi ja makuprofiili voimistuu.

Onnistunut sekoitus, jossa Macallanin makeus sekä Laphroaigin savuisuus yhdistyvät tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.


Laphroaig 17 yo asetti jo odotustenkin suhteen riman piirua korkeammalle ja tämä
tynnyrivahvuisena pullotettu viski ei pelkästään täyttänyt odotuksia, vaan ylitti ne reippaasti.

Laphroaig 17 yo, cask strength 48,2%. Distilled March 1993, bottled Oct 2010. Refill Hogshead, 150 bottles. DL OMC, ref 6630

Tuoksu on "puhdas", raikkaan sitruksinen, kuivahkon turvesavuinen sekä tasapainoinen.

Maku on maukkaan täyteläinen, jossa merellinen raikkaus on merkillepantavan selkeänä esillä. Savuisuus on Laphroaigeille tyypillisesti kuivahkon savuista ja voimakaan turpeista. Kokonaisuus säilyy upean puhdaspiirteisenä.

Jälkimaku on pitkä. Savuisuus pehmenee merellisen suolaisuuden pyöriessä ympärillä maun säilyttäessä vahvuutensa hienosti. Tasapainoinen ja maukas.

Erittäin hyvä tynnyri. Tämä viski nousikin itselle yhdeksi koko tapahtuman suosikeista. Hieno Laphroaig!


Viimeisenä maisteluun Sherrykypsytetty Glen Grant:

Glen Grant 20 yo, 50%. Distilled March 1990, Bottled March 2010. Sherry Butt, 362 bottles. DL OMC, ref 5971

Tämä viski joutui loistavn Laphroaigin jälkeen kovaan testiin, mutta hyvin maistui tämäkin. Sopivan iäkäs viski yhdistettynä sherrykyppsytykseen on usein varsin varma yhdistelmä.

Tuoksussa sherryä, suklaata, sekä sopivan kevyt tammen vivahde. Mintun aromit tuovat taustalle raikkautta.

Maku on täyteläinen ja pehmeä. raikas sherryisyys, voimakas profiili, sekä mukava mausteisuus luovat hyvän kokonaisuuden.

Jälkimaku on pitkähkö, kuivan sherryinen, "jouluisen" mausteinen.

Kaunis ja vahvapiirteinen, varsin tyypillinen ja hyvä sherryviski.


Kokonaisuutena mielenkiintoinen tasting ja tunti kuluikin Stewart Laingin juttuja kuunnellessa ja hyviä viskejä maistellessa liian nopeasti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti