perjantai 28. toukokuuta 2010

Kuukauden levyklassikko 17: DIO - Holy Diver


Alunperin tämän kuun klassikoksi oli suunitteilla jotain muuta, mutta vaihdetaan suunnitelmaa ja kunnioitetaan vielä heavy rockin suurta mestaria ottamalla käsittelyyn yksi Ronnie James Dion huikean uran ehdottomista kohokohdista.

DIO: Holy Diver

Upeiden Rainbow- ja Black Sabbath-albumeiden jälkeen Dio ryhtyi luomaan soolouraa ja vuonna 1983 tuloksena syntyi yksi maailman arvostetuimmista heavy rock-levyistä.

DIO:n kokoonpano tällä levyllä oli

* Ronnie James Dio – vocals, keyboards
* Vivian Campbell – guitar
* Jimmy Bain – bass, keyboards
* Vinny Appice – drums

Tämä albumikokonaisuus on hieno jatkumo Rainbossa ja Black Sabbathissa aloitetulle työlle ja niistä kumpuavat musiikilliset vaikutteet näkyvät jykevien ja iskevien kitarariffien, sekä luonnollisesti RJD:n vahvojen laulusuoritusten muodossa.

Levyn aloitus Stand Up And Shout näyttää heti kaapin paikan, iskevä, nopea ja huikean tehokas biisi.
Kakkosena sitten tärähtää vieläkin vahvemmin. Nimibiisi Holy Diver on jykevän raskas, mahtipontinen ja upeariffinen teos, joka on edelleenkin yksi suurista heavymetal-teoksista. Kertakaikkiaan täydellinen kappale.
Hyvän melodian omaavat Gypsy, sekä Caught In The Middle jatkavat kovatasoista kokonaisuutta, joiden jälkeen tarjotaankin jälleen todellista klassikko-osastoa:
Don't Talk To Strangers soi alkuun rauhallisena, mutta aavistuksen pahaenteisenä. Ennustus käykin pian toteen, kun kappale räjähtää täyteen voimaansa. Monipuolinen ja upea veto.
Seuraava Straight Throught The Heart on yksi levyn raskaimmista. Painava riffittely ja hitaahko tempo jyräävät varmasti seinien läpi naapurinkin puolelle.
Invisiblen aikana vetäistään hieman henkeä ennen seuraavaa klassikkoa:
Rainbow In The Dark. Loistavan tarttuva "popahtava"melodia ja biisi kulkee kevyesti kuin lintu ilmojen halki. Yksi isoista DIO-kappaleista.
Mystisiä piirteitä omaava mahtipontinen Shame On The Night päättää vahvana tämän yhden sarallaan täydellisimmistä levykokonaisuuksista.

Holy Diverin voidaankin sanoa oleva yksi perinteisen heavy rockin kulmakivistä.

Ronnie james Dio on nyt poissa, mutta musiikki elää.

Alkuperäiselle vinyylilevylle kappaleet asettuivat näin:

Side one

1. "Stand Up and Shout" (Ronnie James Dio, Jimmy Bain) – 3:18
2. "Holy Diver" (Dio) – 5:51
3. "Gypsy" (Dio, Vivian Campbell) – 3:39
4. "Caught in the Middle" (Dio, Vinny Appice, Campbell) – 4:14
5. "Don't Talk to Strangers" (Dio) – 4:53

Side two

1. "Straight Through the Heart" (Dio, Bain) – 4:31
2. "Invisible" (Dio, Appice, Campbell) – 5:24
3. "Rainbow in the Dark" (Dio, Appice, Bain, Campbell) – 4:15
4. "Shame on the Night" (Dio, Appice, Bain, Campbell) – 5:20



Tämän klassikkolevyn rinnalle voi suositella myös loppuvuodesta 2005 Lontoossa kuvattua/äänitettyä ja 2006 julkaistua Live -DVD:tä tai tupla-CD:tä

DIO: Holy Diver - Live
.

Tällä keikkatallenteella kuullaan kyseinen Holy Diver-albumi kokonaisuudessaan. Tämä tuoreehko taltiointi tarjoaakin mukavan vertailukohdan levyn kappaleisiin, joiden alkuperäisestä julkaisusta oli tuossa vaiheessa vierähtänyt jo reilut parikymmentä vuotta. DVD:llä konsertin kappaleet ovat oikeassa järjestyksessä, eli Holy Diver-kokonaisuus kuullaan keskellä settiä, mutta CD:lle on sinänsä loogisesti laitettu ykköslevylle Holy Diver ja kakkoslevyn täyttävät keikan alun ja loppuosan muu materiaali. Holy Diver-albumin lisäksi kohokohdiksi nousevat komeat The Sign Of The Southern Cross sekä Gates Of Babylon.

1.Tarot Woman
2.Sign Of The Southern Cross
3.One Night In The City
4.Evil Eyes
5.Stand Up And Shout
6.Holy Diver
7.Gypsy
8.Caught In The Middle
9.Don't Talk To Strangers
10.Straight Through The Heart
11.Invisible
12.Rainbow In The Dark
13.Shame On The Night
14.Gates Of Babylon
15.Heaven & Hell
16.Man On The Silver Mountain
17.Long Live Rock 'N' Roll
18.We Rock

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti