keskiviikko 6. toukokuuta 2009

2 X Ardbeg UigeadailAina aika ajoin huomaa, että sama tuttu viski ei aina maistukaan samanlaiselle. Miksi? Syitä tietysti on monia, mutta "julkinen salaisuus" kuitenkin on, että tislaamot muuttavat sekoitusten "reseptejä" ajoittain. Syynä tähän voi olla esimerkiksi halu muuttaa tarkoituksella juoman makua "ajan hengen mukaiseksi", tai sitten käytettävissä olevista tynnyreistä ei enää pystykään valmistamaan täysin samanlaista pullotetta kuin aiemmin. Joskus erot ovat hyvin pieniä, mutta välillä törmää todella suuriinkin eroihin, kuten seuraavista kahdesta Ardbegista käy ilmi.

Ardbeg Uigeadail, 54,2%, pullotettu 2008, (pullokoodi L8):
Tuoksu makean sherryinen, pehmeä, tervaisen savuinen.
Maussa hallitsee makea sherry. Tervaisuus ja vahva savuisuus tyydentävät hienosti erittäin tasapainoisen kokonaisuuden.
Jälkimaku jatkuu makean tervaisena pitkään.
Järisyttävän hyvä viski!

Ardbeg Uigeadail, 54,2%, pullotettu 2005, (L5):

Tuoksu on hyökkäävä, kuivan savuinen, vain aavistus sherryä.
Maku on voimakkaan savuinen, sherry pysyttelee kuivahkona.
Lyhyt jälkimaku on yllättävän kuiva ja terävä.
Ero 2008 versioon on käsittämättömän suuri.
2008:n tervainen makeus puuttuu tästä versiosta kokonaanja sherryn kuivuus on yllättävää.
Huono viski ei silti ole kyseessä, mutta valitettavasti se ei tarjoa yhtä huikeaa makuelämystä kuin 2008 pullotettu.

Näiden kahden viskin väriero on myös huomattava. Kuvassa vasemmalla 2008 ja oikealla 2005:

3 kommenttia:

 1. Onko tämä lepsuilua tislaamon taholta, vai huijataanko tässä tarkoituksella kuluttajaa? Mielenkiintoinen huomio.

  VastaaPoista
 2. Tuskin mistään lepsuilusta tai huijaamisesta on kyse. Onhan kuitenkin luonnollista, että viski muuttuu tynnyreissä kaiken aikaa ja oikeastikin voi olla käytännössä täysin mahdotonta tehdä vuodesta toiseen täysin samanlaista tuotetta. Näitä makumuutoksia kun on tapahtunut ja tulee tapahtumaan aina ja kaikilla merkeillä. Yksi suurimmista muuttujista on ollut Bowmore 12yo, jota on (tietoisesti?) muokattu 2000-luvun alun jälkeen todella radikaalisti. Ilmeisesti täysin kaupallisista syistä on haettu tasaisempaa ja laajemmalle ostajakunnalle maistuvaa profiilia.
  Toisaalta nämä muutokset tuovat oman mielenkiintoisen lisänsä tähän monimuotoiseen viskimaailmaan. Muuttuvia tekijöitä kun on matkan varrella niin paljon.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista tosiaan ja onhan noita "päivityksiä" viskeihin tehty muidenkin tuottajien osalta. Itseltä löytyy L10 ja L11 pullotteet joista tuskin suuria eroja löytyy, mutta täytyypä ihan ajatuksella varrata näitä tuotteita. Harvoin kun on sellainen tilanne että kotona sattuu olemaan samaa tuottetta kahden pullollisen verran.

  VastaaPoista