perjantai 6. helmikuuta 2009

Kuukauden Levyklassikko 2: Black Sabbath - Paranoid


Helmikuun levyklassikkona vuodelta 1970 peräisin oleva Black Sabbath - Paranoid.
"100 miljoonaa levyä myynyt Black sabbath on ylittämätön hevilegenda" mainitaan "Sabbath Bloody Sabbath" kirjan kansiteksteissä ja kyllähän tällä bändillä on ollut vahvasti lusikkansa sopassa jos toisessakin puhuttaessa ns. heavy metallin synnystä. Bändin ykkösalbumi oli jo järisyttävä ja uudella tavalla hienoa raskasta musiikkia, mutta tällä toisena julkaistulla Paranoidilla bändi, (Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Bill Ward), on valmiimpi ja levyn kokonaisus on tasaisempi.
Aloitusbiisi "War Pigs" on heti klassikko, raskasriffinen ja kuten nimestä jo voi päätellä - sanoitukseltaan kantaaottava. Sitten kappale, joka itse biisin lisäksi tunnistetaan myös villisti levinneestä sanonnasta: "soittakaa Paranoid". Sitten vedetään hieman henkeä, "Planet Caravan" on rauhallinen ja eeppinen kappale, jossa voi kuulla vaikutteita jopa jazzista. "Iron Man" on jälleen huippua, loistava kitarariffi ja kappale onkin yksi Sabbathin kulmakiviä. "Electric Funeral" on hidastempoinen ja laahavan raskas hyvän melodian omaava biisi. Myös seuraava "Hand Of Doom" alkaa rauhallisena bassolla ja laululla, mutta kasvaa lopulta hienoksi rockrymistelyksi, kunnes lopussa taas palataan alun hitauteen. "Rat Salad" on vahva instrumentaali, jopa rumpusoolo on mahdutettu mukaan. Levyn päättävä "Fairies Wear Boots" on sekin klassista sapattia, hienoa melodiaa, raskaita riffejä ja Ozzyn laulua parhaimmillaan. Hieno lopetus loistavalle levylle.
Levyn nimeksi piti muuten alun perin tulla War Pigs, mutta se jouduttiin lopulta vaihtamaan Paranoidiksi levy-yhtiön painostuksesta.

2 kommenttia:

  1. Kyllähän me tiedetään että Birminghamissä osataan raskasta rockia tehdä :-)

    VastaaPoista
  2. Pitisiköhän siis Birminghamista ottaa joku toinenkin bändi / levy esittelyyn? :) Teetkö?

    VastaaPoista