tiistai 18. toukokuuta 2010

Ardbegin kevyempi puoli


Ardbegin "lightly peated"-versio Blasda julkaistiin vuonna 2008 ja tuolloin heti tuoreeltaan se oli myös Virtuaalisen Viskifoorumin kuukauden viskinä saman vuoden lokakuussa. Silloin tämä hyvin kevyt Ardbeg tuntui aivan mukavalle poikkeukselle tislaamon muusta tuotannosta, joskin vahvasti mielipiteitä jakava tuote oli kyseessä.
Miten Blasda maistuu nyt, noin puolitoista vuotta myöhemmin? Siitä seuraavassa:

Ardbeg Blasda, 40%. "Lightly peated, 8ppm. Released 2008.

Tämän viskin väri on huomattavan vaalea, läpikuultavan oljenkeltainen.

Tuoksu on monille hyvin nuorille viskeille tyypillisesti raa'ahko. Hentoa savua & kirpeää hedelmäisyyttä, (omena, aprikoosi). Kuivahko turpeisuus on täyteläistä, mutta savua saa hakemalla hakea. Vaniljaa, sekä raikasta hapahkoa marjaa.

Makupuolella viski on hyvin kevyt ja suutuntumaltaan ohut. Raikkaat raa'at hedelmät & marjat hallitsevat ja savu häilyy vain kevyenä vivahteena taustalla. Puhdasta viljaa ja "nuorta raakuutta". Tyypillinen "Ardbegmaku" löytyy taustalta, vaikka "perusversioiden" tuhti savuisuus puuttuukin.

Jälkimaku on edelleen hyvin ohut ja jää melko mitäänsanomattomaksi. Raikas hedelmäisyys ja hieman pistävä sitruksinen kirpeys tuntuvat vahvimpina ja pehmeän hento savuhuntu pyörii taustalla muistuttamassa tislaamon ominaisemmasta linjasta. Lopussa mukava kaakaovivahde.

Nuori ja yksinkertainen, mutta hyvin helposti juotava ja erilainen Ardbeg. Kevyenä kesäviskinä ihan ok, mutta ei tässä kuitenkaan aineksia todelliseksi Ardbeg-klassikoksi ole.
Kuitenkin rohkea veto tislaamolta kokeilla jotain erilaista ja hieman vanhempana tämä saattaisi olla jopa aivan loistavaakin. Blasda = Sweet & Delicious.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti