keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Unknown 19th Century Spirit (Believed to be Irish Whiskey)

Viime perjantaina tarjoutui mahdollisuus maistella yksi eittämättä harvinaisimmista ja vanhimmista omalle kohdalla osuneista alkoholijuomista.


Viime vuoden lopulla Irlannista tehtiin löytö, kun suuri määrä vanhoja pulloja oli ollut piilotettuna lattialautojen alle tehtyyn kätköön. Asiantuntijaryhmä pääsi tutkimaan löydön ja pullojen valmistusaika arvioitiin vuosien 1840–1860 välille. Kaikki pullot olivat käsintehtyjä ja uniikkeja, eikä kahta täysin samanlaista pulloa ollut. Etikettejä tai mitään muutakaan viitettä juomien alkuperään ei ollut. Muutamia pulloja avattiin analysoitavaksi ja päätelmänä oli, että hyvin todennäköisesti varhaisesta irlantilaisesta viskistä oli kyse. Sisällöissä oli eroja, joten kaikki pullot eivät sisältäneet samanlaista ”viskiä”.  Osa pulloista oli säilynyt yli vuosisadan yllättävän hyväkuntoisina, mutta joukossa oli toki myös vajaita tai täysin ajan saatossa tyhjentyneitä/rikkoutuneita. Vain yksi testatuista pulloista oli osoittautunut täysin juomakelvottomaksi.

Löydön koko tarina löytyy tästä linkistä:
Pullot huutokaupattiin kuluvan vuoden tammikuussa ja yksi niistä päätyi kaverini haltuun. Pienellä porukalla pullo viime perjantaina avattiin ja huolellisen tuoksuttelun jälkeen uskallettiin myös maistamaan. Pientä jännitystä toki ilmassa väreili, koska mitään varmuutta pullon sisältämän nesteen laadusta ei ollut. Tämä ”viski” oli kuitenkin juomakelpoista (ainakin hengissä ollaan) ja jopa hyvää. Ensimmäisenä huomio kiinnittyi turvesavuisuuteen, erotuksena asiantuntijaryhmän avaamiin testipulloihin. Savuisuuden myötä ajatukset olivat ennemmin Skotlannin turpeisessa Islay-viskissä, kuin yleensä keveämmissä irlantilaisissa.


Unknown 19th Century Spirit (Believed to be Irish Whiskey)

Väri: Tummahko, kauniin punertavan kuparinen.

Tuoksussa tuntuu päällimmäisenä makeahkoa turvesavua. Kypsää hedelmäisyyttä, makeaa yrttisyyttä, hieman suolaisuutta ja hapanta suokasvillisuutta. Taustalla joku liuotinmainen vivahde, mikä kielii pienestä epäpuhtaudesta.

Maku on pehmeän turvesavuinen ja makeahkon tervainen. Kypsä hedelmäisyys (Sherry?). Tammea nousee mukaan, eli tynnyrikypsytetystä tisleestä lienee kyse. ”Likaista” rasvaisuutta. Suutuntuma on öljyinen.

Jälkimaussa turvesavuisuus jatkuu yllättävän intensiivisenä. Palanutta puuta, makeaa yrttisyyttä, palvikinkkua, rasvaisuutta ja kypsää hedelmää.

Hämmentävä ja ainutlaatuinen kokemus. Suuri pala alkoholin valmistuksen historiaa ja odotuksiin nähden uskomattoman maukas mysteeri. Tällaisen äärellä viskiharrastaja hiljentyy kunnioituksesta.

Alla vielä huutokauppasivun info kyseisestä pullosta:

This bottle is part of a consignment of over 100 bottles discovered in a farm out-building in Ireland. A randomly selected bottle was analysed and was judged to be mixed grain whiskey, mainly pot-distilled but possibly containing a proportion of continuous distilled whiskey, possibly up to 50%. From the 1800s and matured in wooden casks, probably oak, most likely of American origin. The alcohol content of the sample bottle was found to be 55.6%.
 Level of liquid in this bottle is currently: Shoulder.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti