perjantai 2. marraskuuta 2012

BenRiach 17 yo 1995, Bottled for William K

Sitten taas viskien pariin ja tämä viikonloppu omistetaan Benriach-tislaamolle. Tarkastelussa on muutama uusi pullote tältä mainiolta tislaamolta ja näistä ensimmäisenä vuoron saa Oluthuone William K:lle pullotettu turpeinen versio.

BenRiach 17 yo 1995, 55,7%. Bottled Sept 2012. 
Peated, Tawny Port finish. Cask no. 3115
Selected and bottled exclusively for Oluthuone William K 
286 bottles


Tuoksua hallitsee miellyttävä, makea savuisuus. Portviini tuo runsasta hedelmäisyyttä, mutta myös viinimäistä happamuutta. Tammea, pihkaa, tervaleijonaa, makeaa sitrusta.

Maku on makean viinin ja turvesavuisuuden tasapainoinen yhdistelmä. Maitosuklaata, karamellisoitua sitrusta, tammea. Täyteläisyyttä saisi olla hieman enemmän.

Jälkimaussa hedelmät, viini ja turvesavuisuus kulkevat edelleen sulassa sovussa. Taustalta nousee kuivahko tammi sekä kirpeä sitruksisuus. Loppu muuttuu hieman pistäväksi.

Hyvä ja tasapainoinen makuprofiili, joskin täyteläisyyttä ja makujen intensiivisyyttä jäin kaipaamaan enemmän. Turvesavuisuus ja Port ovat hyvin sopusoinnussa keskenään. Makuprofiililtaan täysin erilainen viski kuin kevään Alkon turpeeton Rioja finish, mikä onkin hyvä osoitus tislaamon monipuolisuudesta. Benriach toimii hienosti sekä turpeettomana että turpeisena.

William K on valinnut Benriachin monipuolisesta valikoimasta hyvän tynnyrin ja tämä viski kannattaa kyllä maistaa jos kohdalle osuu.

Hyvässä muistissa on vielä myös pari vuotta sitten julkaistu Pikkulinnun juhlapullotus, josta löytyy paljon samankaltaisuutta tämän William K: n tynnyrin kanssa. Pikkulinnun pullotteen täyteläisyyden ja maun "lihaisuuden" ansiosta rankkaisin sen kuitenkin hieman tätä William K:ta edelle, joskin varsin maukasta turpeista Benriach-linjaa kumpikin edustavat.
3 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä. Oliko hinta kohdallaan?

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti minulla ei ole tietoa tämän pullotteen myyntihinnasta.

    VastaaPoista
  3. Tästä tynnyristä kuulemani mukaan 10 pulloa kulki Altian kautta ja loput menivät William K -ravintoloiden käyttöön, joten niissä onnistunee maistaminen vielä jonkin aikaa. Pullo n:o 6 löytyy toistaiseksi korkkaamattomana tuosta kaapista...

    VastaaPoista