lauantai 10. marraskuuta 2012

Glenfarclas 105 20 yo

Tarkastelussa Glenfarclas 105:n uusi 20-vuotias erikoisjulkaisu. Tämä on toinen iäkäs 105, sillä aiemmin tislaamo on julkaissut kyseisestä viskistä peräti 40-vuotta kypsytetyn version. (Alkuperäinen 105 on kypsytysiältään noin 10-vuotiasta.)

Glenfarclas 105 20 yo, 60%. (2012, 4000 bottles)


Tuoksu on voimakas ja lääkemäinen. Kuivaa sherryä, nahkaa, haavanpuhdistusainetta, tummaa suklaata, appelsiinia.
Vesilisä avaa tuoksua huomattavasti: Toffeeta, kuivaa sherryä, kahvia, kosteita puunlehtiä. Lääkemäisyys säilyy edelleen vahvana. Kokonaisuus on laimennuksesta huolimatta jotenkin sulkeutunut ja "vaikea".

Maku on kypsän hedelmäinen (luumu) ja "tulinen". Vahva alkoholiprosentti tuntuu ja makuprofiilista on hankala saada otetta. Sherryisyys on ehkä yllättävänkin kuivaa ja ohutta. Sitrusta (greippi), lakritsia, yskänlääkettä, tammea.
Vesilisä pehmentää mukavasti ja parantaa juotavuutta, muttei oikeastaan tuo makupuolelle mitään uutta.

Jälkimaku jatkuu todella vahvana ja voimaa riittääkin mukavan pitkään. Kuiva sherryisyys ja sitrusten happamuus hallitsevat. Lopussa lääkemäisyys nousee taas selvänä esiin.

Kokonaisuutena erittäin vaikeasti lähestyttävä viski. Yrityksistä huolimatta en tähän oikein tarpeeksi otetta saanut ja kokonaisuus jäi pettymykseksi.
Monet alhaisemmalla alkoholiprosentilla pullotetut Glenfarclasit ovat tarjonneet selvästi parempia makuelämyksiä kuin mihin tämä uutuus nyt pystyi. Outo tapaus, joka jäi valovuoden päähän parhaista maistamistani tämän hienon tislaamon tuotteista.




2 kommenttia:

  1. Pidätkö normi-105:sesta ja toiko tuo mielestäsi siihen lisäarvoa?

    VastaaPoista
  2. Perus 105 on aina ollut ihan ok viski, eli en kokenut saavani mitään lisäarvoa tällä iäkkäämmällä versiolla, ennemminkin päinvastoin. Toki perusversion viime maistamisesta on jo reilusti aikaa, joten tarkempi keskinäinen vertailu ei nyt onnistunut.

    VastaaPoista