keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Bowmore 15 yo 1995, The Whisky Agency Anatomy Series


Joulun odotukseen sopii vaikkapa lasillinen hyvää Bowmorea. Tässä yksi versio:

Bowmore 15 yo, distilled 1995, bottled 2010, 54.1%. The Whisky Agency Anatomy Series, Ex-sherry Butt, 132 Bts.

Tuoksu on raikas, hieman suolainen ja kevyen hedelmäinen. Taustalla pehmeä, hieman tervainen savuisuus. Hento herukkaisuus tuo vivahteikkuutta.

Maku on makea ja maukas. Mukava turvesavu kietoo otteeseensa ja runsas hedelmäisyys, (aprikoosi, persikka, banaani) säestää taustalla. Vaniljasokeria, kookosta, tuoreita raikkaita yrttejä. Suuntuntuma on silkkinen ja öljyinen. Sherryisyys ei nouse päärooliin, vaan on taustalla tuomassa makeutta. Turpeisuus on todella pehmeää ja "lempeää".

Jälkimaussa savuisuus nousee enemmän esiin, maukkaan hedelmäisyyden kuivuessa taustalle. Viski säilyttää öljyisen koostumuksensa ja maku jatkuu miellyttävän pitkään.

Maukas ja hedelmäinen Bowmore. Monien vierastamaa "laventelia" ei tästä versiosta juurikaan löytynyt.

Vuosi 1995 lieneekin jonkinlainen taitekohta Bowmoren tuotannossa, sillä tästä pullotteesta voi löytää selviä yhtymäkohtia tislaamon nykyiseen 12-vuotiaaseen, joka on markkinoilla ollut vuodesta 2007 lähtien, (eli tislattu siis 1995-). Hedelmäisyys, makuprofiilin "keveys" ja "laventelin" häviäminen ovat selkeästi havaittavia eroja vaikkapa aiempiin, 1980-luvulla tislattuihin. Juurikin tämä vuosi 1995 on noussut erittäin suosituksi monien harrastajien keskuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti