maanantai 3. elokuuta 2009

4 x Bowmore 25 yo.

Monissa keskusteluissa nousee usein esiin, kuinka vaikkapa iältään saman viskin maku on muuttunut vuosien saatossa ja kuinka eri pullotusten väleillä saattaa olla suuriakin eroja. Nyt oli aika selvittää eri pullotusten välisiä eroja testaamalla neljä erilaista Bowmoren 25-vuotiasta.

Bowmore 1969 25 yo, 43%.

Tuoksu on kuivan turpeinen ja savuisuus nousee jopa yllättävänkin vahvana esiin. Taustalla raikasta mentholia ja mallasta. Ajan kanssa hedelmäisyys ja makeus lisääntyy.
Puhdas ja miellyttävä tuoksu, kuin juuri pesty sauna.

Maussa hallitsee aluksi bourbonmainen vaniljainen makeus, kunnes reipas turvesavu saa otetta ja juoma kuivuu huomattavasti. Hedelmäisyyttä löytyy hillitysti turpeen seasta ja loppupuolella mukava kirpeys nousee esiin.

Jälkimaku on pitkähkö ja tarjoaa kuivan savuisuuden lisäksi lisää kirpeitä ja hieman happamia marjaisia makuja, (punaherukka).

Kokonaisuutena ei mikään kovin monivivahteinen "makupommi", mutta tyylikkäästi selkeä, "helppo" ja tasapainoinen.Bowmore 25 yo, 43%, "old label", pullotettu 1990-luvulla.

Tuoksussa runsaasti hedelmäistä makeutta sekä hieno ripaus raikasta herukkaa.

Maku on täyteläinen ja todella pehmeä. Kypsän hedelmäinen makeus luo herkullisen pohjan, sekoituksessa lieneekin käytetty suhteellisen paljon sherrytynnyreitä. Savuisuutta ei ole juuri nimeksikään, vaan mekeutta leikkaa vain kirpeähkö herukkaisuus ja hyvin kevyt turpeisuus.

Jälkimaku on tasapainoinen ja maukas, mutta lisää monivivahteisuutta jäin hieman kaipaamaan.

Varsin mainio ja herkullinen tuote selkeästi hyvin valituista tynnyreistä, nam.
Bowmore 25 yo, 43%, ceramic bottle. pullotettu 1990-luvun lopulla / 2000 vaihteessa.

Tuoksussa kevyttä turpeisuutta ja raikasta kuivahkoa hedelmäisyyttä.

Maku on melko vahva, kuivan turpeinen ja hedelmäinen, (hapokas omena, aprikoosi).
Keskivaiheilla viski "lässähtää" hieman ja tuntuu aavistuksen vetiselle.

Erittäin hyvässä jälkimaussa kuiva ja hento savuisuus saa seurakseen hieman raa'ahkoa herukkaa ja aavistuksen laventelia.

Pienistä puutteista huolimatta hyvä Bowmore tämäkin, etenkin kivan jälkimakunsa ansiosta.
Bowmore 25 yo, 43%, "new design", pullotettu 2007-.

Kauniin tummanpunertava väri, etiketin mukaan "deep rich mahogany", erottaa tämän viskin ulkoisesti muista kaksvitosista.

Tuoksu on makea, hedelmäisyys on todella runsasta ja jopa "ylikypsää", kuten aikoinaan oli myös Bowmore Darkestissa. Savuisuus on tässäkin hyvin hentoa ja pehmeää.

Viski on erittäin täyteläinenja vahvasti sherryinen. Pehmeä maku kantaa hyvin ja kevyt turpeisuus tuo hieman kuivaa kontrastia makealle hedelmälle.

Herkullinen jälkimaku, jossa makeus jatkuu ja hieman tervaa ja laventelia nousee esiin.

Kokonaisuutena selkeästi sherryisin näistä 25-vuotiaista. Maukas viski, mutta ei aivan niin vivahteikas kuin vanhemmat versiot, vahvan sherryisyyden ollessa ehkä aavistuksen liian hallitseva. Jos pidät Darkestista, pidät varmasti tästäkin.

Eroja siis löytyy näistä pullotuksista hyvinkin reippaasti ja onkin vain makuasia, minkälaisena 25 yo:nsa haluaa. Hyviä viskejä toki koko nelikko. Kaksi versiota jäi nyt vielä tästä vertailusta pois, eli "25yo 1968 vintage, sekä "25yo mallia 2004". Kaikkia pulloja kun ei millään viitsi kerralla avata. Loppuun vielä kiitokset parista samplesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti