perjantai 23. tammikuuta 2009

"Vain nopeat elävät"

Viskipiireissä on viime päivinä herättänyt vilkasta keskustelua erään viskiuutuuden loppuun myyminen hetkessä. Kyseessä oli Ardbegin uutuus "Supernova", josta harrastajat nyt siis "kilpailivat". 3000 pullon erästä 2400 myytiin tislaamon omien nettisivujen kautta, (loput 600 menivät Jenkkimarkkinoille), ostorajoitus kaksi pulloa/hlö ja jo parissa tunnissa pullot olivat "sold out". Tuotetta oli ennakkoon mainostettu maailmalla näyttävästi, enkä pitänyt suurena ihmeenä pullojen pikaista loppumista. Nopeat syövät hitaat nyt siis jo viskikaupassakin.
Viskiharrastus maailmalla kasvaa kaiken aikaa ja luulen, että hetken päästä ollaan tilanteessa, jossa yhä useimmista mielenkiintoisista pullotteista käydään vastaavaa "kilpajuoksua" harrastajien keskuudessa ja vain nopeat pärjäävät.
Viime kevään Islayn Feis Ile-tapahtumassa saatiin myös esimerkkiä tästä, kun myyntiin tuli pieni erä Port Ellen-viskiä. Jono myyntipaikalla oli ollut valtava jo paljon ennen myynnin aloittamista ja "show" oli ohi hetkessä. No, nuo £100 punnan hintaiset pullot kymmenkertaistivat hintansa huutokauppamarkkinoilla välittömästi, joten onnekkaita olivat ne, jotka tuon omakseen tuolta saivat.


Lipunmyynnissä tämä "nopeus on valttia" on ollut arkipäivää jo vuosia. Suosituimpien konserttien ja urheilu- tapahtumien lippujen loppuun myynnissä puhutaankin nykyään jo minuuteista. Suomessa ennätyksen taisi viime kevään konserteillaan tehdä Kiss, kun Helsingin Areenan liput myytiin noin viidessä minuutissa.
Eli vielä viskikauppa laahaa kuitenkin (onneksi) lippukauppaa hieman perässä. Mutta kuinka kauan?
Konserttilipuissa puhutaan kappalemääräisesti yleensä useista tuhansista lipuista kun taas viskeissa joku julkaisu saattaa olla vain joitakin satoja pulloja. Niinpä pelkäänkin, että tulevaisuudessa yhä useammin myös tiettyjen viskipullotteiden ostossa tarvitaan samanlaista nopeutta ja jopa onnea, kuin mitä nyt lippupuolella jo koetaan. On vain opittava olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, jonotettava kärsivällisesti, joko myyntipisteessä, netin ääressä tai puhelinluuri korvassa, eikä pieni onnikaan pahitteeksi ole.
Ardbeg on jo kirinyt Metallican, Kissin, AC/DC:n ja Iron Maidenin rinnalle. "Vain nopeat elävät".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti