keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kuukauden levyklassikko 27: Rainbow - Down to Earth


Maaliskuun levynä


Rainbow: Down to Earth, Deluxe Edition, 2011

Vanhoja klassikkolevyjä julkaistaan aina tasaisin väliajoin uusina cd-painoksina esim. muutaman bonusbiisien kera ja hyvin usein näissä on vahvasti rahastuksen makua, sillä näin saadaan fanit ostamaan ”sama levy” yhä uudelleen ja uudelleen.
Rainbown Down to Earthin kohdalla uusi julkaisu oli kuitenkin paikallaan. Uudelle ”Deluxe Editon”-cd:lle on remasteroidun albumin lisäksi koottu runsaasti lisämateriaalia ja vanhatkin fanit saavat näin katetta rahalleen.

Down to Earth julkaistiin alun perin vuonna 1979 ja Rainbow'n lähtötilanne levyntekoon oli varsin haastava, sillä laulaja Ronnie James Dio oli jättänyt yhtyeen ja levylle oli löydettävä uusi solisti. Musiikillisestikin muutosta aiempiin verrattuna oli tulossa, sillä yhtye tähtäsi tosissaan vielä sille valloittamattomille Amerikan markkinoille ja musiikkia lähdettiin viemään tarkoituksellisesti hieman aiempaa popimpaan ja kaupallisempaan suuntaan. Kitaristi Ritchie Blackmore pyysikin apuun tutun miehen. Ex-Deep Purple basisti Roger Glover lupautui levyn tuottajaksi ja päätyi lopulta myös yhtyeen jäseneksi basistina.
Laulajaksi löydettiin entinen The Marbles-vokalisti Graham Bonnet, jonka vahva ääni istuukin kokonaisuuteen hienosti.

Itse levyllä All Night Long on räväkkä avaus ja ”hittimateriaalihakuisuus” paistaa heti läpi. Menevä ja hyvä ralli.
Toisena kuultava hienolla introlla alkava jylhä Eyes Of The World on levyn parhaimmistoa, vahva biisi kulkee eteenpäin kuin juna.
Nopea rock No Time To Lose ja melodinen Makin’ Love jatkavat tasaisesti, kunnes singlenäkin julkaistu Russ Ballardin kynäilemä Since you Been Gone tempaisee mukaansa. Vahvat riffit, hieno melodia, loistava kappale, vaikka osa yhtyeestä olikin kuulemma ollut biisin levyttämistä vastaan.
Hidastempoinen Love’s No Friend ja reippampi Danger Zone jatkavat hyvää kokonaisuutta, mutta bändiltä löytyy vielä yksi ässä hihasta. Päätöskappale Lost In Hollywood on vahva, hienon melodia omaava ja mukaansa tempaiseva kappale. Hyvä päätös levylle, joka oli avaus myös Rainbow’n tuleville, Dion aikaa kevyemmille levytyksille.

Graham Bonnetin visiitti yhtyeessä jäi tähän yhteen levyyn, sillä seuraavilla kolmella albumilla mikrofonin varressa oli kiinni Joe Lynn Turner.

Down To Earth Deluxe Edition tarjoaa lisämateriaalina pari Singlejen B-puolta, Bad Girl ja hieno instrumentaali Weiss Heim. Mukava lisä on myös No Time To Lose ja Love No Friend biisien alkuperäiset sanoitukset Spark Don't Mean A Fire ja Ain't Lot of Love In The Heart Of Me.
Levyllä kuultavien kappaleiden instrumentaaliversioita kuullaan myös ja ne avaavatkin kappaleisiin hyvin erilaista näkökulmaa. Edesmennyt rumpali Cozy Powell saa myös kunnianosoituksen, sillä All Night Long-kappaleen ”Cozy Powell Mixiin” on pääosaan miksattu tämän legendaarisen rumpalin työskentely.

Down to Earth mallia 2011 on hyvä uusintajulkaisu, mutta ennenkaikkea loistava hard rock-levy.

Graham Bonnet – Vocals
Ritchie Blackmore – guitar
Don Airey – keyboards
Roger Glover – bass
Cozy Powell – drums

Track List

Disc 1

1. All Night Long (Album Version)
2. Eyes Of The World
3. No Time To Lose
4. Makin' Love
5. Since You Been Gone (Album Version)
6. Love's No Friend
7. Danger Zone
8. Lost In Hollywood
9. Bad Girl (Single B-side)
10. Weiss Heim (Single B-side)

Disc 2

1. All Night Long (Instrumental Outtake)
2. Eyes Of The World (Instrumental Outtake)
3. Spark Don't Mean A Fire
4. Makin' Love (Instrumental Outtake)
5. Since You Been Gone (Instrumental Outtake)
6. Ain't A Lot Of Love In The Heart Of Me
7. Danger Zone (Instrumental Outtake)
8. Lost In Hollywood (Instrumental Outtake)
9. Bad Girl (Instrumental Outtake)
10. Ain't A Lot Of Love In The Heart Of Me (Alternative Outtake)
11. Eyes Of The World (Instrumental Outtake Take 2)
12. All Night Long (Cozy Powell Mix)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti