lauantai 19. syyskuuta 2009

Kilchoman Inaugural Release


Testissä Islayn saarella sijaitsevan Kilchomanin viskitislaamon ensimmäinen viskijulkaisu, eli kolmevuotias

Kilchoman Inaugural Release, 46%.

Tämä viski on kypsytetty ensin 3 vuotta Bourbontynnyreissä ja lopuksi viimeistelty viiden kuukauden ajan Oloroso Sherrytynnyreissä.

Kilchomanilta on jo aiemmin julkaistu "New Spirit"-nimellä eri ikäisiä pullotteita, (lähinnä miniatyyreinä), joten halukkailla on ollut mahdollisuus tutustua tislaamon tuotteisiin heti "New Make'sta" lähtien. Skotlannissahan tuo kolme vuotta on viskille määritelty vähimmäisikä, joten nyt siis markkinoilla on ensimmäinen Kilchoman, jota voidaan kutsua viskiksi. Aiemmat maistamani "New Spirit"-samplet ovat luvanneet hyvää, joten odottavaisin mielin viskin kimppuun:

Tuoksu on... huh ja voi ei.. Jos tätä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin se olisi "epämiellyttävä", Nuorta savua ja hieman makeaa sherryä raakana ja tympeänä sekoituksena.

Maku alkaa hieman äitelän makeana ja on todella nuoren ja kehittymättömän oloinen. Hieman kärjistetysti sanottuna jopa pontikkamainen. Sherry yrittää luoda edes hieman vivahdetta vahvan savun sekaan, mutta sekoitus on melko tympeä, kuten monissa muissakin liian nuorissa viskeissä. Veikkaan, että täysin Bourbon-kypsytettynä lopputulos olisi ollut parempi, tai vastaavasti pelkkä Sherry-kypsytys olisi varmasti tuonut paremman lopputuloksen. Nyt tämä "sekoitus" jää tasapainottomaksi ja valjuksi.

Jälkimaku on terävä ja lyhyt.

Mielestäni valitettavasti aivan liian nuorena pullotettu tuote, jonka suurin meriitti on olla se ensimmäinen Kilchoman-julkaisu keräilijöiden hyllyssä. Maun paranemista saamme odottaa vielä x-vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti