keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Kuukauden Levyklassikko 1: Deep Purple - Machine Head


Blogini ensimmäinen kuukauden klassikkolevy oli helppo valita. Blogin "nimibiisinkin" sisältävä Deep Purple, Machine Head (1972) on yksi suurista klassikoista jos mikä.
Alun alkaen vinyyliltä kuuntelemani levy on säilyttänyt tehonsa ja tuoreutensa vuodesta toiseen. Loistava "Highway Star" avaa levyn ja olen myyty. Vauhdikas rockbiisi joka on säilynyt DP:n keikkasetissä vuosia ja taas vuosia. "Maybe I'm A Leo" rullaa mukavalla riffillä ja kolmoskappale "Pictures Of Home" pistää taas lisää vaihdetta peliin, hieno ja melodinen biisi. Vahva "Never Before" jatkaa tästä ja päätti aikoinaan vinyylilevyn ykköspuolen. "B-puolen" avauksena olikin sitten se,"Smoke On The Water", biisi joka tuskin esittelyä kaipaa, sillä sen kuuluisa riffi on varmasti jokaiselle tuttu. Tämä Montreuxin Casinon tulipalosta 4.12.1971 aiheensa saanut biisi tulee elämään ihmisten mielissä ikuisesti. "Lazy" on mahtava "jami-iloittelu" ja keikoilla bändi innostuikin vetämään biisistä huikean pitkiä versioita. Levyn päättää "Space Truckin" joka on massiivisen jykevä "peruspilari" Purplen tuotannossa.
Kokonaisuutena levyltä ei heikkoa lenkkiä löydy ja koko bändin suoritus on täyden kympin arvoinen.




Ritchie Blackmore, kitara
Ian Gillan, laulu
Roger Glover, basso
Jon Lord, koskettimet
Ian Paice, rummut






CD-muodossa suositeltavin versio on "25th Anniversary Edition", (kuvat). Esimerkiksi alunperin vain singlen b-puolena julkaistu tunteellinen balladi "When A Blindman Cries" on oikeutetusti löytänyt paikkansa tämän cd:n bonusbiisinä.

2 kommenttia:

  1. Classic stuff indeed! Loistava 'b-puoli' When A Blindman Cries' on viimeaikoina oikeutetusti löytynyt myös sekä Purplen että Gillanin settilistoista...

    Itselle tämän kokoonpanon tiukin albumi silti kuitenkin on 'In Rock'...

    VastaaPoista
  2. "In Rock" tulee ehdottomasti saamaan paikkansa jonkun kuukauden klassikkona!

    VastaaPoista