torstai 31. maaliskuuta 2022

Ilta Whyte & Mackay -tislaamojen parissa: Jura, Dalmore, Tamnavulin & Fettercairn



Maanantaina 28.3. tarjoutui tilaisuus maistella viskejä Interbrandsin maahantuomasta White & Mackayn mallasviskien valikoimasta. Pasilan Mall Of Triplassa sijaitsevassa The Tower - Wine & Craft Beer -ravintolassa tarkastelussa oli viskejä Juralta, Dalmorelta, Tamnavulinilta ja Fettercairnilta. Mukana oli tislaamojen perustuotteita, uutuuksia, sekä myös harvinaisempia yksilöitä.

Tässä huomioita ja mietteitä illan annista.



Juran osalta huomio kiinnittyi mielenkiintoiseen uutuuteen, eli 14 yo American Rye Cask. Erittäin onnistunut ja selkeäpiirteinen pullotus. Palataan tähän vielä myöhemmin omana arvionaan. Valikoimasta täytyy nostaa esiin myös vivahteikas ja hedelmäinen 21 yo Tide, sekä aina maukas 18 yo. Tislaamon French Oak -pullote tuntui uudemman Seven Woodin pikkuveljelle ja onkin helppo ymmärtää, miksi monipuolisempi Seven Wood korvasi tämän pullotteen tislaamon valikoimassa. 






Tamnavulin nousi maailmalla viime vuonna esiin edullisen ja maukkaan Sherry Cask Edition -pullotteen myötä, joka on myös täällä meillä kivunnut nopeasti Suomen myydyimpien mallasviskien joukkoon. Nyt jatkoa seuraa erilaisilla viinikypsytyksillä ja valikoima on kasvanut erilaisilla puna- ja valkoviinitynnyreissä kypsyneillä tuotteilla.




Red Wine Cask Edition -sarjasta esillä olivat German Pinot Noir Cask Finish, French Cabernet Sauvignon Cask Finish ja Spanish Grenache Cask Finish. Oma suosikkini näistä oli kivan täyteläisen makuprofiilin omaava Grenache. Viskimaailmassa vähemmän nähty valkoviinikypsytys White Wine Cask Edition: Sauvignon Blanc Cask oli myös maukas ja tasapainoinen. Tislaamon New Make Spirit kuvasti hyvin tislaamon luonnetta, ollen kevytpiirteinen ja runsaan hedelmäinen (aprikoosia ja persikkaa).



Näille varsin edulliseen hintaluokkaan sijoittuville tuotteille tulee varmasti olevan kysyntää jatkossa ja oli hienoa nähdä valikoiman laajeneminen erilaisiin kypsytystynnyreihin.




Dalmorelta oli tarjolla totutusti sherryvetoinen valikoima, 12 yo Sherry Cask Selectin tarjotessa raikasta ja modernia sherryttelyä. 15 yo oli totutun maukas ja edelleen omissa papereissani 18 yo:n yläpuolella. Näistä täytyisi joskus saada kirjoitettua kunnon arviot, mutta varsinkaan tällaisessa illassa aika ei kaikkeen riitä.



Dalmoren tärppi oli kuitenkin iäkäs 30 yo ja sen äärelle täytyi pysähtyä pöydän ääreen ja unohtaa hetkeksi kaikki muu hälinä.


Dalmore 30 yo, 42,8%. American oak ex-bourbon casks and finished in tawny port pipes which previously held Graham's 30 Year Old Tawny Port (2021)



Tuoksu on pehmeä, kypsän hedelmäinen ja runsaan nahkainen. Kiva ripaus mintun raikkautta. Tammi nousee tyylikkäänä esiin ja hento tervaisuus luo aromikkuutta taustalle. Marjaista happamuutta, kypsää kirsikkaa ja appelsiininkuorta. Hieno!

Maku on täyteläinen, herkullisen kypsän hedelmäinen, runsaan suklainen ja raikkaan appelsiininen. Tammi nousee taustalta kauniin puhtaana esiin. Kypsä luumuisuus ja hapahko marjaisuus.

Jälkimaku kuivuu ja tammi ottaa enemmän tilaa. Maukas hedelmäisyys, suklaa, nahka ja nyt esiin hiipivä lääkemäisyys hallitsevat. Appelsiinin raikkaus säilyy mukana loppuun saakka. Maussa riittää pituutta kivasti.

Hieno iäkäs Dalmore ja varsinkin tuoksun osalta oltiin aivan valioluokassa. Eihän tällaisesta voi olla pitämättä.


Fettercairn on jäänyt omissa maisteluissani vähälle huomiolle, mutta nyt tuli paikattua tilannetta usean yksilön voimin.




12-vuotias perustuote ei suurempia tunteita herättänyt ja samoin oli laita 16 yo 2021 ja 2022 julkaisujen osalta. 16-vuotiaita vertaillessa 2021 versio miellytti kuitenkin enemmän. Uusi, vasta äskettäin pullotettu Warehouse 2 -sarjan batch #3 olisi myös vaatinut enemmän aikaa ja erilaisen tilanteen, sillä nyt huomion veivät tislaamon iäkkäämmät pullot:


Fettercairn 22 yo, 47%

Tuoksu on vaniljainen, pippurinen, tamminen ja makean hedelmäinen.

Maku on makean mausteinen, tuoreen tamminen ja vaahtokarkkinen.

Jälkimaussa viski nousee uuteen lentoon ja herkullinen herukkaisuus nousee esiin. Tammi ja maltaisuus luovat selkeän rungon.

Kivan mausteinen esitys. Hieno jälkimaku!


Fettercairn 28 yo, 42%

Tuoksu on kuivahkon mausteinen, aprikoosinen, paahdetun tamminen ja pähkinäinen. Aromikas ja roteva yleisilme.

Maku on tuoksun tavoin runsaan mausteinen. Suutuntuma on öljyinen. Tyylikäs tammi on kauniisti esillä. Tumman suklaan katkeruutta, nahkaa ja paahdettua pähkinää.

Jälkimaku on pitkähkö ja tasapainoinen. Runsas mausteisuus jatkuu edelleen. Sitruksinen terävyys nousee tuomaan särmikkyyttä. Mustaherukan happamuutta ja lopussa pippurista potkua.

Rotevapiirteinen Fettercairn. Hieman enemmän vivahteikkuutta jäin kuitenkin kaipaamaan.


Fettercairn 40 yo

Tuoksu tarjoaa aprikoosia, persikkaa, hunajaa, mausteisuutta ja tyylikästä tammea. Kevyt sherry ja inkiväärin raikkaus tuntuvat taustalla. Puhdas maltaisuus sitoo aromit hyvin yhteen. 

Maku on suussa sulavan pehmeä, kauniin hedelmäinen, herkkäpiirteisen kevyt ja tyylikäs. Kiva siirappinen lääkemäisyys. Puhdas tammi ja kiva makea vaahtokarkkisuus.

Jälkimaku jatkuu tyylikkäänä ja herkullisena. Tammi nousee nyt selkeämmin esiin. Nahkaa, tanniineja ja herukoiden happamuutta. Makea hedelmäisyys pyörii ympärillä. Kiva yrttimäinen raikkaus.

Herkkäpiirteinen ja tyylikäs kaunokainen. Kaikin puolin kaunis esitys.


Vasta kotona huomasin, että nykyään markkinoilla oleva vuonna 2018 pullotettu 40 yo on vahvuudeltaan 48.9%. Onkohan samplepulloon lipsahtanut väärä vahvuus?


Kokonaisuutena Jura, Dalmore, Tamnavulin ja Fettercairn tarjosivat mieleenpainuvan illan laatuviskien parissa. Illan kattauksesta varmasti jokainen paikalla ollut löysi itselleen uusia suosikkeja ja mielenkiintoisia maistelukokemuksia karttui rutkasti. Hieno ilta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti