keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Laphroaig 10 & 15 yo, US Import, 1980's

Parivertailussa kaksi varsin mielenkiintoista Laphroaigia 1980-luvun Jenkkipullotuksina.



Laphroaig 10yo 45%, 750ml, SD522, US Import, 1980's

Tuoksu on tyylikäs ja pehmeä, mutta samalla aromikkaan vahvapiirteinen. Tuhti, hieman tervainen turvesavu hallitsee. Nahkaa ja sopivasti lääkemäistä katkeruutta.

Maku tarjoaa tuhdin turvesavun lisäksi runsaasti raikasta marjaisuutta (herukka, vadelma). Tammi tuntuu poltettuna ja makeahko lääkemäisyys on täyteläistä.

Jälkimaussa herukka ja lääkemäisyys voimistuvat. Savuisuus tuntuu kevyen tervaisena ja makeus säilyy kivasti. Raikas sitrus tuo kirpeyttä taustalle. Makua riittää huikean pitkään!

Upea Laphroaig-klassikko!


Laphroaig 15yo 45%, 750ml, SD522, US Import, 1980's

Tuoksu on aavistuksen kuivempi kuin 10 yo:ssa. Tammi tuntuu runsaampana ja savuisuus on pyöreämmän pehmeää. Kiva salmiakkisuus nousee taustalta esiin.

Maku on selkeästi pehmeämpi kuin kymppivuotiaassa ja suuntuntuma on mukavan öljyinen. Pehmeä savuisuus, makeahko hedelmäisyys, tyylikäs tammi ja lakritsinen suolaisuus.

Jälkimaku jatkuu seesteisen pehmeänä ja turvesavuisena. Tammi on tyylikkään vahvana mukana. Odotin maun kuivuvan loppua kohden, mutta tervaisuus ja hedelmäisyys säilyttävät makeutensa yllättävän hyvin. Suolaisuutta ja hieman kymppiä runsaammin sitrusta. Tyylikäs maku jatkuu mahtavan pitkään.

Seesteisen pehmeä ja tyylikäs Islay-viski, missä kaikki osat ovat kauniisti balanssissa. Huippulaatua!

Vaikea sanoa, kummasta pidin enemmän. Toisaalta 10 yo:n vahvemman marjainen ja hivenen hyökkäävämpi ote miellytti, mutta 15 yo oli taas kokonaisuutena tyylikkäämpi ja tasapainoisempi. Hienoa viskihistoriaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti