perjantai 6. joulukuuta 2019

Eppu Normaali - Verkatehdas, Hämeenlinna 4.12.2019


”Tässä on viisi Eppua
Viisi kaunista heppua
Me soitamme rajulla tavalla
Ja näytämme hyvältä lavalla
Jee jee jee
Jee jee jee jee jee”.

Näin lauloi Eppu Normaali vuonna 1979 kappaleella Jee, jee. Yhtyeen alkuaikojen rajuus ja kapinallinen punkrock ovat vuosien varrella haihtuneet seesteiseen aikuisrockiin, rockkauden huipentuessa 1980-luvun puolivälin julkaisuihin. Rupisia riimejä, karmeita tarinoita (1984) ja Kahdeksas Ihme (1985) ovat Eppujen laulukirjan suuria merkkipaaluja, joita tuli pyöritettyä levylautasella kerrasta toiseen. Näiden jälkeen yhtyeen ilmaisu alkoi luisua enemmän iskelmälliseen ”nyyhkyballadi”-osastoon ja oma mielenkiinto lopahti.

Eppu Normaali ei ole kuitenkaan kadonnut ja kun yhtyeen nykyinen livekunto oli mahdollista tarkistaa Hämeenlinnan Verkatehtaalla, niin paikalle oli lähdettävä. Illan settilista tarjosi läpileikkauksen yhtyeen tuotantoon, keskittyen bändin kultakausien materiaaliin. Illan tuorein kappale oli vuoden 1990 Historian Suurmiehiä -albumin hitti Tahroja paperilla.


Keikka käynnistyi Verkatehtaan täyttäneen yleisön edessä hieman tunnustellen. Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset ja Vihreän joen rannalla (kauan sitten) kulkivat ikään kuin käsijarru päällä, mutta kolmantena kuullun, jo edellä mainitun Tahroja paperilla aikana bändi tuntui selvästi vapautuvan ja homma lähti rullaamaan nätisti eteenpäin. Kappale nousi yhdeksi illan kohokohdista.

Rupisia Riimejä… ja Kahdeksas Ihme hallitsivat settilistaa, mikä ei yllättänyt.
Keikan puolivälin paikkeilla kuultiin yhtyeen uran yksi suurimmista merkkiteoksista, eli Tie Vie -levyn klassikko Murheellisten laulujen maa. Sen jälkeen kuullun, vuonna 1988 Imperiumin vastaiskulta hitiksi nousseen rasittavan Baarikärpäsen hautaisin itse johonkin syvään rotkoon, mutta edelleen se vaan kulkee osana Eppujen keikkasettiä.


Keikan soundit olivat erinomaiset. Kitaristikaksikko Juha Torvisen ja Pantse Syrjän loihtimat sävelet olivat mannaa korville, vieden kuulijat ajoittain jopa Eric Clapton -vaikutteisen tyylikkään aikuisrockin ytimeen.
Keikan encoret aloitettiin suurilla klassikoilla, kun peräkkäin soivat Suomi-ilmiö ja Vuonna ’85.

Kaikki häipyy, on vain nyt ja Maximum Jee & Jee albumin hieno Njet njet päättivät onnistuneen noin 90 min kestäneen kokonaisuuden. Eppu Normaali on edelleen hyvällä tiellä. (Kuvat puhelimella räpsittyjä).


Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset
Vihreän joen rannalla (kauan sitten)
Tahroja paperilla
Pimeyden tango
On viatonta ja kainoa harrastukseni ainoa
Kun olet poissa
Murheellisten laulujen maa
Baarikärpänen
Urheiluhullu
Joka päivä ja joka ikinen yö
Puhtoinen lähiöni
Linnunradan laidalla
Kitara, taivas ja tähdet
Voi kuinka me sinua kaivataan

Suomi-ilmiö
Vuonna '85

Kaikki häipyy, on vain nyt
Njet njet




Verkatehtaan aulassa riitti keikan jälkeen vilskettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti