sunnuntai 26. marraskuuta 2017

ISLAY 2017: Matkapäiväkirja osa 3.

Kolmas ja samalla viimeinen päivä Islaylla käynnistyi jo tutulla kaavalla. Aamiaisen jälkeen porukalla autoon ja suunta kohti ensimmäistä tislaamoa.

Keskiviikko 15.11.2017 klo 10.30 Lagavulin


Lagavulinilla konsepti oli sama kuin edellispäivänä Bruichladdichilla, eli tarjolla oli tasting tynnyrivarastossa. Tilaisuuden isäntänä oli Islayn elävä legenda, yli 45 vuoden kokemuksen Lagavulinilla omaava Iain ”Pinkie” McArthur.

Huikeiden juttujen lomassa laseihin nosteltiin tynnyreistä seuraavanlainen kattaus.

Lagavulin Jazz Festival 2017 (pullosta)

Tästä arvio luvassa blogiin myöhemmin.


Lagavulin 2012 (5 yo), Cask Sample 61,6%

Tuoksu on raa’ahkon hedelmäinen, makea ja pehmeän turpeinen.

Maku on makea, runsaan kypsän päärynäinen ja tuhkaisen turpeinen.

Mielenkiintoinen nuorukainen! Toki lisäkypsytys ei olisi pahitteeksi.


Lagavulin 2004 (13 yo), Cask Sample 52,1%, Sherry Butt

Tuoksu on mausteinen, lakritsainen ja pehmeän tervaisen turvesavuinen.

Maku on todella pehmeä, kypsän hedelmäinen ja lempeän turvesavuinen. Palvikinkkua, kypsiä luumuja ja jouluista mausteisuutta. Lopussa tammen kuivuutta.

Täyteläinen ja maukas Lagavulin.


Lagavulin 1998 (19 yo), Cask Sample 52,4%, Sherry Butt no 1718

Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, sopivan makea ja pehmeän turvesavuinen. Kypsää aprikoosia, maitosuklaata ja nätti sherryisyys.

Maku on täyteläinen, suklainen ja tervaisen turpeinen. Tammi tuntuu tyylikkäänä ja sherryisyys on maukasta ja tasapainoista.

Tyylikäs sherrykypsytys!


Lagavulin 1993 (24 yo), Cask Sample 49,8%, Sherry Butt no 4504

Tuoksu on pehmeä ja makean hedelmäinen (Aprikoosi, persikka). Runsas turpeisuus on tyylikästä ja tammi tuntuu sopivasti taustalla.

Maku on täyteläinen, pehmeä ja tasapainoinen. Hedelmäkakkua. Mausteinen lääkemäisyys, salmiakkilakritsi, kuiva turvesavu.

Maukas viski.


Lagavulin 2002 (15 yo), Cask Sample, ex- Port Ellen Cask no 12162

Tuoksussa savusaunaa, paahtunutta tammea, vaniljaa, lääkemäisyyttä ja suolaisuutta.

Maku on kuivahko, hedelmäinen ja merellisen suolainen. Kypsä trooppinen hedelmäisyys ja kuivan tamminen loppu.

Puhdaspiirteinen ja merellinen. Nice!


Lagavulin 1982 (35 yo), Cask Sample 53,5%, Refill Sherry Puncheon.

Tuoksu on iäkäs, hienostunut, mausteisen hedelmäinen, lakritsainen ja upean tamminen. Tumma suklaa, kahvi, suolaisuus. Nyt ollaan hyvän äärellä.

Maku on pehmeä, tyylikäs ja upean tasapainoinen. Tamminen turvesavuisuus, runsas suolaisuus ja raikas sitrus. Kuivattuja sekahedelmiä ja mausteisuutta.

Upea ja tyylikäs Laga!Keskiviikko 15.11.2017 klo 13.00 Ardbeg & Port Ellen

Lagavulinin upean tastingin jälkeen matka jatkui kohti Ardbegia. Ajatuksena oli nauttia lounas tislaamon Old Kiln Cafessa ja tehdä siinä sivussa yleiskatsaus tislaamoalueeseen. Maistuvan lounaan jälkeen suunnitelma hieman muuttui, kun saimme kutsun vierailijakeskuksen ”Chairman's Study” maisteluhuoneeseen. Päivää jatkettiin siis Ardbeg-tastingilla ja sehän sopi kuvioon vallan mainiosti, vaikka aamun Lagavulin-settikin vielä tuntui turpeisen lämmittävänä elimistössä. Laseissa pyörähti melkoinen rivi Ardbegeja ja nyt ainakin itse menin täysin fiilistellen ilmapiiriä, joten ”tasting notesit” jäi kirjoittamatta. Hieno elämys, mistä kuvat kertokoon puolestaan.

Ardbegin jälkeen seuraava pakollinen pysähdyspaikka oli Port Ellen, sillä olihan entisen tislaamon vanha merenrantaseinä ikuistettava kuviin.
Keskiviikko 15.11.2017 klo 16.00 Caol Ila & Bunnahabhain

Caol Ilalle ehdittäessä oli vierailijakeskus jo kiinni, joten kuvien oton lomassa dramit nautittiin Ollin hyvin varustellusta repusta tislaamon laiturilla.Illan hämärtyessä viimeisenä pysähdyspaikkana oli vielä Bunnahabhain, missä illan sinien hetki otti meidät lämpimästi vastaan.


Upeat maisemat ja Caol ilan tavoin fiilistelyt pihalla saivat hymyn suupieliin ja pimenevässä illassa oli jotain taianomaista ja käsinkosketeltavaa viskihistorian havinaa.
Viskibaarin kautta paluu Bowmoreen, missä iltapalaa, laukkujen pakkausta ja viimeisen lomaillan haikeaa tunnelmaa. Kolmen päivän aikana Islay tarjosi paljon nähtävää ja maukasta maisteltavaa. Ensimmäinen, mutta toivottavasti ei viimeinen visiitti tälle viskiparatiisisaarelle oli lopuillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti