torstai 14. tammikuuta 2016

Balvenie PortWood 21 yo (+-2000)

Vajaa vuosi sitten maistelussa oli Balvenien 21 yo PortWoodin tuore versio. Nyt lasissa pullote yli viidentoista vuoden takaa. Vuosituhannen vaihteen tienoilla ostamani pullo pölyttyi tuosta asti kaapissa, mutta taannoin oli aika avata korkki ja katsastaa sisältö. Tämä versio on mallia ”tax free” ja pullotettu 43% vahvuudessa. Pakkauskoko oli vielä tuolloin 1l, mutta pian ostokseni jälkeen tislaamo siirtyi tämän kohdalla käyttämään 0,7l pullokokoa myös tax free -myynnissä.

Balvenie PortWood 21 yo, 43%. (+-2000). Extra matured in Port Casks.

Maturation: American Oak/Portuguese Oak


Tuoksu on monipuolisen hedelmäinen ja runsas. Kypsää luumua ja makeita marjoja, kiva viinimäinen happamuus. Tammea, hunajaa, sekä valkosuklaata. Hieno.

Maku on täyteläinen ja tuoksun tavoin runsaan hedelmäinen. Tuhti maltaisuus ja tyylikäs tammi ovat kauniisti esillä. Kuivattuja sekahedelmiä ja hapahkoa marjaisuutta. Balvenien tyypillinen hunajaisuus tuntuu myös vahvana.

Jälkimaku on pitkä ja tasapainoinen. Happamuus lisääntyy ja Portin vaikutus nousee nyt selkeimmin esiin. Tammi tuo kuivuutta. Tumman suklaan sävyjä, raikasta yrttisyyttä. Kevyt yskänlääkemäinen vivahde saattelee viskin loppuun.

Tasapainoinen ja tyylikäs viskimaailman klassikko. Hieno nautiskeluviski kylmiin talvi-iltoihin. Vaikka alkoholia on ”vain” 43%, niin pieni vesilisä tuo viskiin lisää syvyyttä ja makujen tasapaino paranee entisestään.

Nyt jälkikäteen vertasin aviotani yllä mainittuun nykyversioon ja oli ilo huomata, että tämän pullotteen kohdalla laatu on säilynyt varsin hyvin edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti