maanantai 20. toukokuuta 2013

Tislaamovierailu: Teerenpeli, LahtiThe Local Whisky Clubimme kevätretki suuntautui lauantaina 18.5. Lahteen ja siellä toimivaan Teerenpelin viskitislaamoon.

Hämeenlinnasta lähteneessä tilausbussissa matkaseurueemme pääsi viskin makuun jo matkalla ja "eväitä" tutkien ja maistellen matka Lahteen taittui lähes huomaamatta.
Perille päästyämme oli vielä hieman aikaa istahtaa tislaamon yhteydessä olevan ravintola Taivaanrannan terassille nauttimaan pilvisestä, mutta lämpimästä säästä ja Teerenpelin laadukkaista oluista.
Taivaanranta kätkee tislaamon ulkoapäin niin huomaamattomasti, että tuntui jopa hassulta ajatella että ravintolan kellarista löytyy oikea ja aivan täysiverinen mallasviskitislaamo.


Itse tislaamokellari on kuitenkin varsin tyylikäs ja viihtyisä. Lyhyen johdannon jälkeen alkoi kierroksemme valmistustiloissa. Huomio kiinnittyi siihen, kuinka kaikki on pientä ja kaikki työvaiheet mukavan lähellä toisiaan. Teerenpeli käyttää kevyen turpeista mallasta (n. 5ppm), mutta tulevaisuudessa kuulemamme mukaan on tarkoitus tehdä ainakin koe-eriä jopa erittän vahvan turvesavuisesta maltaasta.
Mallastetusta ohrasta, vedestä ja hiivasta koostuva vierre käytetään pienissä teräksisissä käymistankeissa, joita tislaamolla on toistaiseksi käytössä kaksi, mutta määrä tulee piakkoin tuplaantumaan, uusien tankkien jo odottaessa paikalla käyttöön ottoa. Käymisaika vierteellä on noin 70 tuntia.


Tislaus tapahtuu perinteisillä pannutislaimilla kahteen kertaan ja tällä hetkellä tislataan kolmena päivänä viikossa. Uudistusten ja laajennuksen jälkeen tislauskerrat pyritään tuplaamaan nykyisestä. Vetoisuudeltaan tuhannen litran molemmin puolin olevat pannut ovat kauniit ja juuri sellaiset, miltä mallasviskin tislauspannun olettaakin näyttävän. Täällä voi aistia kaikki viskinvalmistuksen pitkät perinteet varsin aitoina.Viski kypsytetään tietenkin tammitynnyreissä ja kellarin tiloista löytyy myös yksi pieni kypsytysvarasto. Suuremmat varastot sijaitsevat muualla. Teerenpeli käyttää lähinnä ex-Bourbon ja Ex-Sherrytynnyreitä, mutta joitain kokeiluja /asiakkaiden tynnyreitä löytyy muitakin, esim. pari ex-Laphroaigin "quarter caskia".
Bourbontynnyreitä tulee ainakin Jim Beamilta ja Sherrytynnyrit (PX ja Oloroso) pääosin suoraan Espanjasta. Sherrytynnyrit ovat perinteisesti kooltaan varsin suuria (n.500litr. "butt"), mutta käytännön syistä Teerenpeli suosii pienempiä, 64 ja 200 litraisia tynnyreitä.


Vähintään kolmen vuoden kypsytysajan jälkeen viski pullotetaan näissä samoissa tiloissa käsityönä. Ennen pullotusta viski laimennetaan pullotusvahvuuteen, joka on tällä hetkellä 43%.

Erittäin hyvän ja perusteellisen kierroksen jälkeen olikin hyvä siirtyä itse viskin pariin. Kellariin oli katettu maisteluun neljä tuotetta: "New make" (63,5%),  sekä 43% vahvuudessa pullotetut 3 yo, 8 yo ja tislaamon uusin tuote, täysin sherrytynnyreissä kypsynyt "Kaski".


New Make tarjosi tuoksussa makeaa maltaisuutta, hieman paahteisuutta ja hapahkoa hedelmää. Maku oli kivan pehmeä, makea, maltainen, yllättävänkin täyteläinen ja öljyinen.

60% Bourbon ja 40% Sherrytynnyreistä sekoitettu 3 yo on tuoksussaan kevyt, maltainen, pehmeän hedelmäinen ja toffeinen. Taustalla raakaa päärynää. Maku on makean päärynäinen, vaniljainen (vaniljajäätelö) ja raikas. Sherry ei juurikaan tunnu. Öljyinen suutuntuma.

8 yo:n olen arvostellut aiemmin täällä. Huomiona nyt se, että sherryisyys tuli selkeämmin esiin kuin kolmevuotiaassa, vaikka tynnyreiden sekoitussuhde on sama 60/40.

PX-Sherrytynnyreissä kypsynyt Kaski on myös arvioitu jo aiemmin täällä, eikä tämä maistelu muuttanut hyvää käsitystäni tästä tuotteesta. Kaskesta on hyvän menenkin siivittämänä pullotettu nyt myös uusi erä, joten sitä pitäisi riittää valikoimassa näillä näkymin ainakin tämä vuoden ajan.


Juttua viskeistä ja tislaamosta riitti niin, että onnistuimme ylittämään meille varatun ajan. Noin tunnin mittaiseksi suunniteltu kellarivisiitti venähti pariin tuntiin, mutta onneksi esittelijällämme ei ollut tulenpalava kiire vastaanottamaan seuraavaa ryhmää. Viimein oli kuitenkin aika siirtyä syömään...

Tyylikkään ravintola Taivaanrannan ruokalista oli monipuolinen ja mielenkiintoinen. Teerenpelin vahvuuksia, olutta ja viskiä, oli myös hyödynnetty monissa annoksissa. Annokset olivat näyttäviä ja hyvän makuisia, sekä juuri sopivan täyttäviä.

Maittavan aterian jälkeen ehti vielä pienelle kaupunkikävelylle ja "jälkiruokaviskille", ennen kuin oli aika hakeutua takaisin bussille ja kotimatkalle. Teerenpeli jätti itsestään varsin hyvän ja miellyttävän kuvan, joten paikkaa voi kyllä lämpimästi suositella kaikille viskin ystäville. Ainakin "The Localin" bussissa tuntui vallitsevan paluumatkalla selkeä yksimielisyys onnistuneesta retkestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti