keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Clynelish 12 yo, 1960's ("pre-Brora")

Maistelussa harvinainen Clynelish-tislaamon viski, joka on tislattu vanhassa Clynelishin tislaamossa ennen kuin se muutettiin Broraksi 1960-luvun lopulla ja Clynelishia alettiin valmistamaan sille rakennetussa uudessa tislaamorakennuksessa. Historian havinaa on siis luvassa..

Clynelish 12 yo, 56,9%. OB, Ainslie & Heilbron for Edward & Edward Italy. "Pre-Brora", bottled 1960's.


Tuoksu on hienostunut ja puhdaspiirteinen. Raikas hedelmäisyys (aprikoosi, sitrus). Vaniljaa, kirpeyttä ja suolaisuutta. Taustalla hennosti kuivaa turpeisuutta. Huikean raikas ilme vielä noin 50-vuotta pullotuksen jälkeen!

Maku on yllättävän pehmeä, vaikka prosentteja on paljon. Tuoksun tavoin viskin raikkaus on merkillepantavaa. Raa'ahko trooppinen hedelmäisyys (raaka banaani, mango). Turvesavuisuus on alkuun hentoa, mutta voimistuu hiljalleen. Vaniljaa, hieman tammea. Vahamainen ja kevyen öljyinen suutuntuma. "Tuttua Clynelishiä Brora-vivahteella".

Jälkimaku on mukavan pitkä. Turvesavuisuus voimistuu edelleen ja nousee nyt lähes hallitsevaksi. Hedelmäisyyden kirpakkuus tasoittuu ja muuttuu enemmän happamaan suuntaan. Runsaan suolainen vivahde nousee lopussa esiin.

Pieni laimennus vedellä avaa makua entisestään ja viski nousee kokonaisuutena erittäin korkealle tasolle. Makuprofiililtaan viski on paljon nyky-Clynelishien kaltainen, mutta turpeisuus ja tietty maanläheisyys muistuttavat myös Broran tuotannosta. Toki Broran 1970-luvun alun tuotanto oli kuitenkin selkeästi turvesavuisempaa. Mielenkiintoinen ja upea viski, vaikkei Clynelish itselle kaikkein rakkaimpia tislaamoita tyyliltään olekaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti