tiistai 12. heinäkuuta 2011

Balvenie 10 yo Founder's Reserve, 1980's

Maistelussa vanha Balvenie-pullotus 1980-luvulta. Tämä pullomalli kehitettiin aikoinaan vastaamaan konjakkipullon muotoa, sillä tuolloin konjakki oli "markkinajohtaja" ja Skottiviskeistä ainakin Balvenie ja Aberlour yrittivät haalia konjakinjuojia viskin pariin samankaltaisella ulkoasulla. (kuvassa maistelussa ollut 200ml pikkupullo, isossa pullossa kaula on vielä pidempi ja kapeampi). Nykyään näiden jalojen juomien markkinaosuudet taitavat olla kääntyneet toisin päin..

Balvenie 10 yo Founder's Reserve, 40%. 1980's, 200ml.

Tuoksu on "iäkäs" ja hienostuneen tyylikäs. Raikasta hedelmäisyyttä, hunajaa, antiikkinahkaa, aavistus pehmeää turvesavua. Täyteläistä toffeeta.

Maku on miellyttävän vaniljainen. Sitrushedelmiä, hunajaa, aavistus tammea, sekä mukava kevyt turvesavuisuus taustalla. Hieman (alkoholin?) kirpakkuutta ja kuivattujen yrttien vivahteita. Makea vanilja ja hunaja hallitsevat.

Jälkimaku on kuivan turpeinen ja "maanläheinen". Taustalta nousee esiin makeaa hedelmäisyyttä. Kukkaisuutta, "jouluisia mausteita". Hunajaisuus tuntuu edelleen vahvana. Maku ei kuitenkaan kestä kovin pitkään.

Hyvä ja mielenkiintoinen Balvenie. Harmi vaan, ettei maisteluun ollut tilaisuutta ottaa rinnalla vertailtavaksi kyseisen viskin uudempia versioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti