perjantai 20. toukokuuta 2011

Skotlannin Ylämailla, osa 3

torstai 12.5.2011, osa 1

"Full Scottish Breakfast" ja pintti olutta loivat mahtavan lähtökohdan uuteen päivään. Vatsa täynnä paahtoleipaa, makkaraa, pekonia, munakokkelia, haggista, yms. oli mukava hypätä bussiin ja suunnistaa kohti uusia kokemuksia.






Päivän ensimmäinen vierailukohde oli Royal Lochnagar Distillery Ballaterissa.



Gordon Muirin johdolla kattava kierros tislaamolla, jossa oli Glen Gariochin tavoin mielenkiintoista nähdä viskin valmistusprosessia oikeasti ja aidossa ympäristössä, sekä tuoksutella täytettäväksi meneviä tyhjiä tynnyreitä. Ex- Sherrytynnyreistä nousi ilmoille mahtavia aromeja ja eri tynnyreillä tuntui olevan keskenään huomattaviakin eroja. Valitettavasti itse tislaamorakennuksen sisällä oli valokuvaus kielletty.














Kierroksen jälkeen tislaamon maisteluhuoneessa Royal Lochnagar tasting, jossa mukana:

- "New Make". Maltainen, voimakas, makeahko.
- 12 yo. Maukas, tasapainoinen, pehmeä ja hyvä.
- Distiller's Edition: Viiniviimeistely hieman häiritsee varsinkin jälkimakua, ei niin hyvä ja tasapainoinen kuin 12 yo.
- Selected Reserve: Tämän viskin keskimääräinen ikä pyörii noin 20 vuoden kieppeillä. Hieno ja tyylikäs sherryisyys, loistava makujen tasapaino. Lopussa kaunis savun häivähdys. Erittäin hyvää.

Lochnagarin jälkeen matka Tomintouliin ja siellä pysähdys viskikauppaan.


The Whisky Castle olikin mukava kokemus. Hauska myymälä, jossa jälleen valtavat valikoimat. Palvelualttiit omistajat ja maistiaisia oli runsaasti tarjolla. Omaan lasiin valikoitui kaksi Ex-Bourbontynnyreissä kypsytettyä Macallania yksityisiltä pullottajilta ja "makuelämys" oli odotetunlainen. Ei toimi Macallan Bourbonissa, ei sitten millään. Parempi oli jo G&M:n Whisky Castlelle pullottama vuoden 2002 Caol Ila, mutta Dougles Laingin OMC-sarjan vuoden 1967 "Probably Speyside's Finest" 42 yo, (Glenfarclas) olikin jo todellista herkkua.

Evästauko ja kohti Ballindallochissa sijaitsevaa Glenlivetin Tislaamoa..

The Glenlivet sijaitsee luonnonkauniilla paikalla ja tarjoaa vierailijoille maksuttoman kierroksen tislaamolla. Tällä kerralla aikataulumme ei antanut myöden kierokselle osallistumiseen, vaan tyydyimme ihastelemaan tislaamorakennuksia ulkoapäin, sekä poikkesimme vierailukeskuksen kaupassa. Tislaamon kauppa olikin tyylikäs. Paljon mielenkiintoisia pullotteita, tyylikkäitä laseja, yms, yms. Myös hintataso oli varsin kohtuullinen. Ilman ostoksia ei täältä ulos selvinnyt. Tislaamo jätti itsestään varsin miellyttävän ja laadukkaan kuvan.




Osa 4 Osa 5 Osa 6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti