sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Skotlannin Ylämailla, osa 5

perjantai 13.5.2011 osa 1


Aikainen aamu valkeni aurinkoisena ja kirkkaana, mutta jälleen tuulisena. Maukkaan skottiaamiaisen jälkeen oli aika hyvästellä Gairnshiel Lodge ja sen lämminhenkinen ja viehättävä omistajapariskunta Archie & Justine. Matkatavarat siis bussiin ja kohti uusia seikkailuja...














Päivän ensimmäinen kohde oli keskellä Speysiden viskialuetta sijaitseva Dufftown ja siellä yllättäen viskikauppa.


The Whisky Shop Dufftownin valikoima oli hieno ja mielenkiintoista tutkimista olisi riittänyt vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Aikataulumme salli vain suhteellisen nopean pysähdyksen, joten oma huomioni keskittyi muutamaan hieman iäkkäämpään pullotteeseen. Maistiaisiakin oli tarjolla ja nopeasta "minitastingistani" muodostui seuraavanlainen:

- Strathisla 30 yo, Gordon & MacPhail. Ihan ok, mukava sherryisyys, jälkimaku hieman pistävä.
- Strathisla 40 yo, Gordon & MacPhail. Hyvä ja tuhti, runsaan sherryinen, jälkimaku vahvan tamminen.
- Glenfarclas Family Cask 1971 40 yo for The Whisky Shop Dufftown. Oloroso Sherry Cask no 152. Runsaan sherryinen, vahvapiirteinen ja maukas. Hyvä tynnyri! Selvästi maukkaampi kuin edellispäivänä tislaamolla maistettu vuoden 1967 yksilö. Tätä olisi tehnyt mieli ostaa pullollinen kotiin, mutta kun kaikkea ei vaan voi ostaa vaikka kuinka haluaisi.




Matka jatkui.. Seuraavana käyntikohteena Speyside Cooperage ja viskitynnyrien käsittelyn ihmeet. Lyhyt videoesitys tynnyrintekijöiden työstä, sekä katsaus "verstaalle" tarjosivat ytimekkään tietopaketin. Raskaat tynnyrit liikkuvat yllättävän kevyen näköisesti ammattilaisten käsittelyssä.
Kiinnostava aihe, johon olisi voinut syventyä nyt nähtyä laajemminkin.



Seuraavana The Macallan.


Legendaarinen tislaamo ja yksi suosikeistani sherrykypsytettyjen viskien saralla. Tislaamokierrokset olivat täyteen buukattuja, joten meillä oli tyytyminen vain vierailukeskuksen antiin. Kauppa oli pieni pettymys, eikä mitään "spesiaalia" ollut tarjolla. "Visitor Centrestä" jäi muutenkin hieman kliininen kuva, täältä puuttui se monien muiden paikkojen lämminhenkinen ilmapiiri. Valokuvaus ja fiilistely ulkona tislaamorakennusten edessä nosti kuitenkin tunnelmaa ja pian olikin aika taas jatkaa matkaa. Bussin nokka nyt kohti pohjoista ja Elginin kaupunkia.


Osa 6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti