sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Ardbeg Rollercoaster.


Tänään hyppäys iäkkäämpien Ardbegien parista huomattavasti nuorempaan uutuus-yksilöön, joka kantaa nimeä

Ardbeg Rollercoaster. Bottled 2009, 57,3%.

Tämä Ardbeg Committeen 10-vuotisjuhlapullo on sekoitus tynnyreistä, jotka on valittu kymmeneltä eri vuodelta. Tarkka vuosierittely löytyy pullon takaetiketistä. (kts. kuva).
Kaiken kaikkiaan nuoresta viskistä on siis kyse, eikä ennakko-odotukset ainakaan itselläni kovinkaan suuret olleet.

Mutta katsotaanpa mitä pullosta löytyi:


Tuoksussa nuorille Ardbegeille tyypilliseen tapaan vahvaa hiilisavua, kuivahkoa turvetta, vaniljaa ja sitrusta.

Maussa savuisuus hyökkää päälle huikean vahvana. Tervaisuus tuo makeutta muuten melko kuivahkoon ja terävään runkoon. Raikas sitrus häilyy jossain taustalla ja tiukahko puu & vanilja kertoo Bourbontynnyreiden hallinnasta. (Tähän pullotukseen käytettyjen tynnyreiden suhde on yhdeksän ex-Bourboneita vastaan yksi ex-Sherry. Tynnyreiden kokonaismäärää ei ole kerrottu, mutta pullomäärän on kerrottu olevan 15000). Nuori "raakuus" tulee vähän turhan paljon läpi.

Jälkimaku on tuhti ja terävä, jääden yksioikoiseksi ja lyhyeksi.

Vedenlisäys korostaa savuisuutta ja tuo hieman tasapainoisuutta, mutta tässä varovaisuus kannattaa, sillä hyvin herkästi viski latistuu veden kera täysin.

Sinänsä ihan ok nuori "peatmonster", mutta hyvin hyvin samanlainen kuin lähes kaikki muutkin ikäisensä Ardbegit, esim Very Young, Still Young, Almost There, Renaissance, Supernova....
Nyt jotenkin tuntuukin, että tislaamolla on vakavan miettimisen paikka siinä, että mitä seuraavaksi? Hieman ilkeästi sanottuna tämä "saman" viskin myyminen eri nimillä ei jaksa enää kiinnostaa. Rollercoasterin suurin ansio tuleekin olemaan vain siinä, että pullo sopii hyvin hyllyyn muiden Ardbegien seuraksi ja on muistona Committeen 10:stä vuodesta.

Ja loppuun hieman piristystä tylsähköön viskiin ja maisteluhetkiin , eli tätä maistellessa musiikkisuositus on luonnollisesti RHCP:n Love Rollercoaster ja fiilis paranee heti:)

2 kommenttia:

  1. Vähissä on Ardbeg-fanien riemunaiheet nykyään minusta(kin). Tätä tuotosta ei tullut edes hankittua hyllyyn, ajattelin pistää nekin rahat johonkin vanhempaan (ja parempaan) Ardbegiin.

    VastaaPoista
  2. Olin viime syksynä Islaylla, ja myös Ardbegilla otettiin kierros. Tehdasesittylyn päätteeksi sai sitten maistaa jokaista myytävää tuotetta. Ei niissä oikeasti suuria eroja ollutkaan. Mutta suurin ongelma on et tarjolla on vaan noita 10v viskejä, kun kaikki vanha varasto on kuulemma myyty. Sitä päivää odottaessa kun Arbeg tarjoaa 16v pulloa tai vanhempaa.

    VastaaPoista