torstai 19. toukokuuta 2011

Skotlannin Ylämailla, osa 2

Keskiviikko 11.5.2011

Maaseudun rauhassa nukutun yön jälkeen maistuikin jo taas kevyt aamupala, sekä aurinkoisessa, mutta raikkaan tuulisessa säässä ulkosalla nautittu "drami" kymmenvuotiasta Aberlouria. Upeat maisemat kruunasivat elämyksen.


Kierros lähikyliin ja sitten olikin aika aloittaa Aberdeenin lentokentältä startannut Mallaswhiskyseuran järjestämä matkaosuus.
Pääjoukon lento oli "onneksi" puolisen tuntia myöhässä, joten koneen laskeutumista odotellessa oli sopivasti aikaa yhdelle Real Alelle ja pikkusuolaiselle kentän ihan mainiossa pubissa.

Sitten porukalla meille varattuun bussiin ja matkaan. Tiemme vei suoraan ensimmäiselle tislaamolle, joka oli Glen Garioch. Oldmeldrumin kylässä sijaitseva tislaamo on kaunis ja piiloutuu ovelasti kylän suojaan.


Tislaamokierroksen aluksi maistelussa oli Glen Garioch 12 yo, sekä näimme lyhyen videoesityksen. Sitten tutustumaan paikkoihin. Tislaamopäällikön johdolla kiersimme koko tislaamon, jossa oli viskinvalmistus täydessä käynnissä. Kypsytysvarastolla tynnyreiden ihmettelyn lomassa saimme maisteluun tislaamon vuoden 1991 vintagen. Nopeahko, mutta hyvä ja mielenkiintoinen kierros päättyi "Visitor Centreen", jossa maitelussa oli vielä yksi iäkkäämpi pullote, eli 1978 vintage.













Mukava "kylätislaamo", vaikka itse viski ei lähes turpeettomana ja muutenkin varsin kevyenä ole makuprofiililtaan oikein omaan makuuni. (Vanhemmissa vuosikerroissa on käytetty kevyen turpeista mallasta, mutta nykyään tislaamo käyttää täysin turpeetonta mallasta).
Matka oli kuitenkin saanut hyvän alun!

Oldmeldrumin kylästä matka jatkui kohti majapaikkaamme, eli Gairnshiel Lodgea.
Matkalla pysähdys "sekatavarakauppaan" - Strachan's of Royal Deeside, (kuva vas.). Kaupan viskivalikoima oli ällistyttävän hyvä ja laaja. Paljon "ikivanhoja", sekä muita mielenkiintoisia pulloja vieri vieressä. Pää täytyi pitää kylmänä ettei ostoskassi olisi täyttynyt jo täältä.


Gairnshiel Lodgelle majoittumisen jälkeen vuorossa oli viskitasting, matkan oppaamme Gordon Muirin johdolla. Tastingin aiheena oli "haistelu ja maistelu", eli kuinka löytää tuoksut ja maut viskeistä, sekä tunnistaa ne. Mielenkiintoinen tilaisuus, jossa "testiviskeinä" toimivat Glenlivet 12 yo, Cragganmore 12 yo, Dalwhinnie 15 yo, Macallan 10 yo Sherry Wood, Talisker 10 yo, sekä Lagavulin 16 yo.

Maistelun jälkeen tuhti illallinen ja jälleen ajoissa nukkumaan, että virtaa riittäisi vielä tulevillekin päiville.





Osa 3 Osa 4 Osa 5 Osa 6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti