Aurinkoisena marraskuun pakkaspäivänä tarjotui tilaisuus vierailla Lahdessa
Teerenpelin tislaamolla.
Teerenpelin panimo ja tislaamo toimivat Lahden Lotilan kaupunginosassa ja täällä valmistuvat niin viskit, oluet kuin myös muut alkoholijuomat. Vierailukeskus tislaamokierroksineen ja tasting-tilaisuuksineen, sekä panimomyymälä täydentävät kokonaisuuden. Vierailukeskus taipuu myös moninaisiin yksityistilaisuuksiin, jossa on mahdollisuus järjestää esimerkiksi kokouksia tai koulutuksia. Anniskeluoikeudet ja tilaa on 40 henkilölle.
 |
| Tislaamon vierailukeskus |
Vierailukeskuksen takana sijaitseva tislaamorakennus on moderni, mutta perinteitä kunnioittava työpaja Teerenpelin juomien valmistukseen.
Teerenpelin mallasviskien valmistus tehdään perinteisin menetelmin, kuten esimerkiksi Skotlannissa on tehty jo vuosisatoja.
 |
| Tislaamo ja panimo |
Kaikki alkaa viljasta ja Teerenpelin käyttämä turpeeton mallasohra on kotimaista tuotantoa Viking Maltilta, joka on Pohjoismaiden suurin maltaiden valmistaja. Tislaamon valikoimassa on myös turvesavuisia viskejä, joihin ainakaan tällä hetkellä kotimaasta ei löydy savumaltaan valmistajaa. Näihin mallas tulee pääosin Tanskasta.
Maltaat jauhetaan perinteisellä myllyllä, jonka jälkeen suoritetaan mäskäys ja käyttäminen. Moderneja muovisia käymisastioita tislaamolla on viisi, joiden vetoisuus on 6000l. Käymisaika on 72 tuntia, jonka jälkeen alkoholipitoisuus on noin 8% ja on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen, joka on tislaus.
 |
| Maltaiden jauhatus |
 |
| Mäskäys |
 |
| Käyminen |
Teerenpeli käyttää perinteisiä kuparisia “pot still” tislauspannuja, jotka ovat yleisesti iso osa mallasviskin valmistusta. Tislaus tehdään kahteen kertaan ja ensimmäisenä käytettävän suurimman tislaimen (“wash still”) vetoisuus on 3000l. Ensimmäisen tislauksen jälkeen saavutetaan noin 20 % alkoholipitoisuus, johon edellisten tislausten käyttämättä jääneitä osia lisäämällä toinen tislauskerta päästään aloittamaan noin 26-28% vahvuudesta. Tähän vaiheeseen käytössä on kaksi 900l. pannua (“spirit still”). Tässä tisle saa lopullisen muotonsa, alkoholipitoisuuden ollessa noin 68%. Ennen tynnyröintiä tisle laimennetaan yleisesti käytettyyn 63,5% vahvuuteen. Näin viskin kypsymistä on helpompi kontrolloida, kun alkoholiprosentin lähtökohta on kaikissa tynnyreissä sama. Yhdellä tislauskerralla saadaan noin 300 litraa tislettä.
 |
| Kyltti kertoo missä ollaan |
 |
| Kuparipannujen lumoa |
 |
| Tislaamon kolme tislauspannua |
 |
| Ajan patinaa |
 |
| "spirit safe" |
 |
| Tislaushuone |
Tislaamon vuosituotanto vaihtelee tilanteen ja tarpeen mukaan 50 000 - 100 000 litraan /vuosi, mutta tarvittaessa kapasiteettia voidaan kasvattaa aina 160 000 litraan asti.
Vertailun vuoksi Teerenpelin panimon 24 käymisastiaa tuottavat vuosittain noin 300 000 litraa olutta.
 |
| Oluen valmistus tapahtuu modernilla laitteistolla |
Viskien kypsytykseen on Teerenpelillä keksitty omaperäinen ratkaisu. Vanhoista merikonteista on rakennettu tilat kypsytykselle ja tällä hetkellä tislaamon varastona toimii 47 konttia. Kontteja on sijoitettu siisteihin riveihin aina kaksi päällekkäin ja kuhunkin on varastoitu tynnyreitä kahteen kerrokseen. Lämpötila varastoissa elää ulkolämpötilan mukaan, joskin talvikaudella tarvitaan lämmittimiä pitämään pakkanen loitolla.
 |
| Aarreaitta |
 |
| Konttivarastot |
 |
| Kontit kirkkaassa pakkassäässä |
 |
| Kontteja on kahdessa kerroksessa |
 |
| Konttirivien välissä on tunnelmaa |
Jokainen joskus viskitislaamon varastolla käynyt tietää, kuinka maagisen upea tuoksu kypsyvistä tynnyreistä ilmoille nousee, kun luonnollisen pienen haihtumisen seurauksena upeat aromit pääsevät ympäröivään ilmaan. Yleisesti tästä ilmiöstä käytetään nimitystä “enkelten osuus”. Harmi, että tähän juttuun ei voi liittää tuoksua mukaan.
 |
| Varastossa aika pysähtyy |
 |
| Jos tuoksun voisi välittää... |
 |
| Tynnyreitä kypsymässä |
Tynnyrivalikoima on laaja ja kokoja löytyy pienistä noin 60 litraisista aina valtavaan 600 litraiseen ex-sherrytynnyriin. Tyypillisimpiä ovat amerikkalaiset ex-bourbountynnyrit, joita Teerenpelin käyttöön tulee useilta eri tislaamoilta. Sherry- ja viinitynnyreissä löytyy paljon erilaisia variaatioita ja kokoja. Tislaamolta voi ostaa myös oman tynnyrin ja valittavana on pieniä, 65-70 litran eri sherrylaatujen kypsytykseen käytettyjä tynnyreitä esim. Pedro Ximenez, Oloroso tai hieman suurempia 140-litraisia bourbon-tynnyreitä. Erilaisia harvinaisempia tynnyreitä kuten portviini tai madeira kannattaa tiedustella suoraan tislaamolta.
 |
| Teerenpeliä kypsymässä entisessä Heaven Hill -tislaamon tynnyrissä |
 |
| Kokovariaatioita riittää |
 |
| Muhkea 600 litrainen sherrytynnyri |
Viskiä kypsytetään vähintään kolme vuotta, ennen kuin se on valmista pullotettavaksi. Pullotus tapahtuu joko yhdestä tai useammasta tynnyristä, jotka ennen pullotusta sekoitetaan yhteen. Viski voidaan myös tässä vaiheessa laimentaa haluttuun vahvuuteen, kuitenkin vähintään 40%.
Pullotus tapahtuu käsityönä, joko kahden tai neljän pullon linjastolla. Korkituksen jälkeen on vielä vuorossa koneellisesti tehtävä kapselointi ja etiketin kiinnitys, joilla pullot saavat lopullisen ilmeensä ja ovat valmiita jatkamaan matkaa asiakkaille ympäri maailman.
 |
| Nektaria pulloon |
 |
| Täynnä! |
 |
| Kapselointia ja etikettejä vaille valmista |
Teerenpelin viskivalikoima on vuosien varrella kasvanut monipuoliseksi ja valikoimaa löytyy moneen makuun. Vaihtoehtoina on turpeettomia, turvesavuisia ja erilaisissa tynnyreissä kypsytettyjä viskejä.
 |
| Turvesavuiset Palo ja Savu, Bourbonkypsytetty Länki, sekä iäkäs 15 yo |
 |
| Erilaisia tynnyrikypsytyksiä ja 10-vuotias |
 |
| Valikoimasta löytyy myös Giniä ja uutuutena viskiliköörejä |
Tislaamovierailuun kuuluu olennaisena osana myös maistelu ja tällä kertaa tarkempaan tarkasteluun päätyi vain tislaamolla saatavissa oleva Visitor Center Special Single Cask.
 |
| "Slàinte mhath" - Terveydeksi! |
Teerenpeli Visitor Center Special Single Cask, 58,5%. Volume 1, Peated, 60 l. Amontillado Cask. 94 bottles
Tuoksua hallitsevat suklaa, toffee, paahteinen tammi, pehmeä turvesavu ja kypsä hedelmäisyys. Taustalla kivä pähkinäinen vivahde.
Maku on pehmeä, täyteläinen, tyylikkään sherryinen ja suklainen. Kaunis turvesavu. Kermatoffeen makeutta ja nätisti tammea.
Jälkimaku jatkuu tasapainoisena ja kuivahtaa odotetusti. Paahteinen tammi ja turpeisuus voimistuvat. Suklaa, kuivatut sekahedelmät ja marjainen happamuus ottavat tilaa. Maku ei kanna kovin pitkään.
Kauniisti kypsynyt täyteläinen Teerenpeli. Hieno tynnyri.
 |
| Joulu tulee.Teerenpelin jouluoluessa maistuvat kaneli ja neilikka |
 |
| Panimomyymälästä löytyy olutta moneen makuun |
Lisätietoa tislaamon ja panimon toiminnasta:
Panimomyymälä
Liimaajankatu 5, 15520 Lahti
040 531 65 06
Aukioloajat
Perjantai 12-18
Lauantai 10-15
sales@teerenpeli.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti