sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Ardnahoe 5 yo Inaugural Release

Islayn tislaamotulokas Ardnahoe julkaisi viimein ensimmäisen viskinsä. Nyt arviossa tämä 5-vuotiaana pullotettu “Inaugural Release”.

Ardnahoe 5 yo Inaugural Release, 50%. Matured in a combination of ex-Bourbon and ex-Oloroso sherry casks (2024)


Tuoksu on vahvapiirteinen ja turvesavuisuus on heti runsaana läsnä. Vaniljaa ja hiiltynyttä tammea.Kevyt sherryinen makeus tuo tasapainoa. Maltaisuus tuntuu sopivan ronskina ja maanläheisenä. Taustalta esiin nousee lakritsin suolaisuutta. Aavistuksenomainen poltetun lannan vivahde tuo mieleen Kilchomanin, vaikka muuten yleisilme on raikkaampi.

Maku on tasapainoinen ja selkeäpiirteinen. Makeahko hedelmäisyys sekoittuu tuhtiin turvesavuun kauniisti ja hiiltynyt tammi tuo mukaan oman kuivemman vivahteensa. Vaniljaa, kypsää banaania ja kevyesti suolaisuutta. Yleisilme on vahvasta turpeisuudesta huolimatta kivan raikas.

Jälkimaku jatkuu herkullisena ja loppuun asti tasapainoisena. Turvesavuisuus on tuhtia ja hallitsee kokonaisuutta. Tammi, maltaisuus ja makeutta tuova hedelmäisyys toimivat saumattomasti yhdessä. Merellinen raikkaus pyörii koko ajan ympärillä.

Hyvä pelinavaus Ardnahoelta, kokonaisuuden ollessa tuhdin turvesavuinen, tasapainoinen ja raikaspiirteinen. Herkullinen Islay-nuorukainen! 


Tässä tunnelmat viiden vuoden takaiselta tislaamovierailulta:

https://smokeonthewater-fin.blogspot.com/2019/10/skotlanti-2019-matkapaivakirja-osa-5.html




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti