maanantai 16. syyskuuta 2024

Glenfarclas 2004 Vintage, Autumn Edition 2021

Tarkastelussa vuonna 2021 pullotettua Glenfarclasin vuoden 2004 vuosikertaa.

Glenfarclas 2004 Vintage, Autumn Edition 2021, 53,5%. Sherry casks. Selected and bottled for the Netherlands



Tuoksu tarjoaa kuivahkoa sherryä, kuivattuja aprikooseja ja pehmeää maltaisuutta. Lääkemäinen tuulahdus tuo hieman katkeruutta. Taustalla pyörii tammea ja sitrusten happamuutta.

Maku jatkaa tuoksun modernia ja kliinistä linjaa. Kuiva sherry pyörii kevyenä ja aprikoosi nousee vahvasti esiin. Maltaisuus ja tammi kannattelevat kokonaisuutta. Sitruksisuus tuo happamuutta taustalle. Kiva kevyt kahvin vivahde.

Jälkimaussa aprikoosi, omena ja sherryn tuoma makeus hallitsevat. Sitrus puraisee terävästi. Hapahko marjaisuus, kahvi ja kuivahko tammi nousevat lopussa esiin. Maku ei kanna kovin pitkälle.

Vahva ja turhan kliininen esitys. Perinteisten vanhojen Glenfarclas-pullotusten tuhti sherryisyys loistaa poissaolollaan ja ei tällä valitettavasti suosikkilistoille nousta.



torstai 12. syyskuuta 2024

Glenfarclas 1990, 43% (2003)

Glenfarclasia vuoden 1990 vuosikertana.

Glenfarclas 1990, 43%, bottled 2003



Tuoksussa kypsän hedelmäinen sherryisyys, kuivattujen aprikoosien happamuus, kahvi, tumma suklaa, raikas appelsiini ja pehmeä maltaisuus ovat hyvin tasapainossa. Tammi tuo taustalle kuivempaa vivahdetta.

Maussa makeahko sherry on heti runsaana pinnassa. Lääkemäinen katkeruus nousee mukaan, samoin kuivahko tammi. Kypsää luumua, vahvaa kahvia, tummaa suklaata, appelsiinia ja runsaahko maltaisuus.

Jälkimaku jatkaa samaa tasapainoista linjaa. Sherry, tammi ja lääkemäisyys hallitsevat. Sitrusten happamuus nousee lopussa taittamaan sherryn makeutta. Yskänlääkemäisen yrttimäinen katkeruus ottaa myös lopussa vahvaa roolia. Makua riittää hyvin, vaikka pullotusvavuus on vain 43%.

Tislaamolleen tyypillinen 1990-luvun Glenfarclas. Maukas viski!



maanantai 9. syyskuuta 2024

Finlaggan 2009 Feis Ile 2018

Nelisen vuotta sitten maistettu Finlaggan Feis Ile 2017 -pullotus ei vakuuttanut, mutta annetaan nyt mahdollisuus vuotta myöhemmin julkaistulle versiolle.

Finlaggan 2009 Feis Ile 2018, 50%. Bottled April 2018



Tuoksu on lääkemäisen katkera, kuivahkon turvesavuinen ja makean hedelmäinen. Salmiakin suolaisuus tuntuu vahvana ympärillä. Hiiltynyt tammi taittaa makeutta. Aavistus palanutta kumia pyörii taustalla.

Maku on tuhdin turvesavuinen, makean tervainen ja lääkemäisen yrttimäinen.Tuoksun tavoin suolainen salmiakki on vahvana läsnä. Makea hedelmäisyys tuo kontrastia ja tasapainottaa kokonaisuutta.

Jälkimaussa turvesavu jatkuu hallitsevana elementtinä. Tervaleijonaa, kypsää hedelmäisyyttä, makeaa vaniljaa ja maltaisuutta. Palanut tammi tuo kuivempaa ilmettä loppuun. Maku ei jaksa kantaa kovin pitkään.

Tyypillinen nuorehko Islayviski, missä kokonaisuus on kautta linjan tasapainossa. Ei nyt suuri elämys, mutta lajissaan aivan kelpo esitys.


perjantai 6. syyskuuta 2024

House of Peers 1955 25 yo Single Malt

Arviossa kehuttu House of Peers 1955 Single Malt. Yleisesti varmana pidetyn tiedon mukaan viski on peräisin Glenfarclasilta, joskaan 100% varmuutta tähän ei ole.

House of Peers 1955 25 yo, 40%, Douglas Agency, Glasgow



Tuoksu tarjoaa runsasta ja miellyttävän pehmeänä tuntuvaa sherryä, nahkaa, paahteista tammea, appelsiinimarmeladia ja taustalta nousevaa yskänlääkemäistä katkeruutta. Klassinen sherrykypsytetyn viskin tuoksu.

Maku on makean sherryinen, täyteläinen ja runsaan tamminen. Salmiakkia, maanläheistä maltaisuutta ja katkeraa appelsiinimarmeladia. Aavistus turpeisuutta?

Jälkimaussa lääkemäinen fiilis voimistuu. Sherry jatkaa vahvaa otettaan tuhtina ja nahkaisena. Rusinaa, luumua, tummaa kirsikkaa ja runsaasti maltaisuutta. Tammi nousee taustalta vahvemmin esiin. Salmiakkinen suolaisuus saattelee makukaaren päätökseen.

Herkullinen ja vahvapiirteine vanhan ajan sherrykypsytys. Lajissaan loistava viski!





keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Pori Jazz 18.7.2024: Pet Shop Boys, Sophie Ellis-Bextor, Ana Popovic, The Devon Allman Project, Scary Pockets


Festivaalikesä alkaa olemaan taputeltu, mutta palataan vielä kuvien myötä heinäkuulle ja Pori Jazziin, missä sateisen torstaipäivän ohjelmassa nähtiin hienot esiintyjät.

Ana Popovic & Fantastafunk Big Band

"Ana Popovic on taitava kitaristi ja sielukas laulaja. Hänen musiikissaan kuuluu blues, rock ja jazz, mutta myös esimerkiksi New Orleansin funky. Ana Popovic asuu nykyään Yhdysvalloissa, mutta hän on syntynyt Serbian Belgradissa, jossa hänen isänsä opetti Analle musiikin aakkoset. Hän taitaa hyvin kitaransoiton perinteen koko rytmimusiikin saralla. Haastattelussa Ana on todennut, että bluesdiggareille hänen soitossaan voi olla liikaa jazzia ja jazzdiggareille taas liikaa bluesia. Joka tapauksessa Ana Popovic on löytänyt musiikissa oman tien, joka on vienyt hänet arvosteluille estradeille ja parhaille festivaaleille.

Ana Popovic on esiintynyt muun muassa B.B. Kingin, Joe Bonamassan ja Robert Randolphin kanssa. Ana oli ensimmäinen eurooppalainen kitaristi, joka oli ehdolla arvostetun W.C. Handy Awardin saajaksi".








The Devon Allman Project

"Yhdysvaltojen Texasista kotoisin oleva Devon Allman on kitaristi, laulaja, lauluntekijä ja levytuottaja. Musiikillinen tausta on bluesissa ja blues/rockissa, johon hänellä on vahva kiinnitys jo perheensä kautta. Devonin isä oli muusikko ja laulaja/lauluntekijä Gregg Allman. Näin Devon Allmanin musiikin juuret ovat syvällä Allman Brothersissa.

Devon Allman Project kantaa kunnialla Southern rockin parhaita perinteitä yhdistelemällä tyylikkäästi eri musiikkigenrejä ja hallitsemalla Allmannien perinteelle tunnusomaisen jammailun".






Sophie Ellis-Bextor

"Englantilaisen laulaja ja lauluntekijä Sophie Ellis-Bextorin ura alkoi 90-luvulla indieyhtye theaudiencen solistina. Vuosituhannen vaihtuessa hän ryhtyi sooloartistiksi, ja ensimmäinen studioalbumi Read My Lips oli heti menestys. Albumin Murder on the Dancefloor -kappale oli iso hitti kaikkialla, ja se sai eniten radiosoittoa Euroopassa vuonna 2001.

Sophie Ellis-Bextorilla on tunnistettava ääni ja tapa laulaa sekä useita ajattomia popkappaleita. Hänen musiikkinsa on hyvä sekoitus popia, discoa ja elektronista musiikkia. Viime kesänä Sophie Ellis-Bextor julkaisi seitsemännen studioalbuminsa Hana, josta lohkaistu kappale Breaking the Circle on saanut hyvin radiosoittoa".











Scary Pockets

"Los Angelesissa toimivalla Scary Pockets -kokoonpanolla on mielenkiintoinen konsepti. Se kokoaa studiosessioihin vaihtuvia huippulaulajia ja -muusikoita, joiden kanssa yhtye äänittää funk-versioita eri vuosikymmenten vanhoista hiteistä. Tämä konsepti on osoittautunut niin hyväksi, että Scary Pocketilla on YouTubessa yli miljoona tilaajaa.

Scary Pockets julkaisee jatkuvasti videoita mainioista studiosessioistaan ja parhaimmillaan sen videot ovat keränneet jopa 20 miljoonaa katselukertaa. Scary Pocketsin funk-käsittelyn ovat saaneet muun muassa Beatles, Police ja Guns N Roses".




Pet Shop Boys

"Britannian menestynein duo Pet Shop Boys on laulaja Neil Tennantin ja kosketinsoittaja Chris Lowen mestariteos. Heidän tunnetuimpia kappaleitaan ovat esimerkiksi West End Girls, It ́s Sin, Suburbia, Always On My Mind ja Go West. Pet Shop Boysin levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa albumia.

Kirjurinluodossa on mahdollisuus kuulla kaikki Pet Shop Boys -hitit, sillä yhtyeen Dreamworld: The Greatest Hits Live -kiertueella esitetään yhtyeen 22 Euroopan Top 10 -hittiä. Kiertue alkoi viime kesänä Roomasta ja se on saanut loistavia arvioita ja hurmioitunutta palautetta.

Pet Shop Boysin hieno tarina alkoi jo vuonna 1981, kun Neil Tennant ja Chris Lowe tapasivat sattumalta elektroniikkaliikkeessä Lontoon Kings Roadilla. Ja loppu on sanan mukaisesti historiaa".










Artistien esittelytekstit: porijazz.fi

Kuvat: ©Hannu Juutilainen


sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Ardnahoe 5 yo Inaugural Release

Islayn tislaamotulokas Ardnahoe julkaisi viimein ensimmäisen viskinsä. Nyt arviossa tämä 5-vuotiaana pullotettu “Inaugural Release”.

Ardnahoe 5 yo Inaugural Release, 50%. Matured in a combination of ex-Bourbon and ex-Oloroso sherry casks (2024)


Tuoksu on vahvapiirteinen ja turvesavuisuus on heti runsaana läsnä. Vaniljaa ja hiiltynyttä tammea.Kevyt sherryinen makeus tuo tasapainoa. Maltaisuus tuntuu sopivan ronskina ja maanläheisenä. Taustalta esiin nousee lakritsin suolaisuutta. Aavistuksenomainen poltetun lannan vivahde tuo mieleen Kilchomanin, vaikka muuten yleisilme on raikkaampi.

Maku on tasapainoinen ja selkeäpiirteinen. Makeahko hedelmäisyys sekoittuu tuhtiin turvesavuun kauniisti ja hiiltynyt tammi tuo mukaan oman kuivemman vivahteensa. Vaniljaa, kypsää banaania ja kevyesti suolaisuutta. Yleisilme on vahvasta turpeisuudesta huolimatta kivan raikas.

Jälkimaku jatkuu herkullisena ja loppuun asti tasapainoisena. Turvesavuisuus on tuhtia ja hallitsee kokonaisuutta. Tammi, maltaisuus ja makeutta tuova hedelmäisyys toimivat saumattomasti yhdessä. Merellinen raikkaus pyörii koko ajan ympärillä.

Hyvä pelinavaus Ardnahoelta, kokonaisuuden ollessa tuhdin turvesavuinen, tasapainoinen ja raikaspiirteinen. Herkullinen Islay-nuorukainen! 


Tässä tunnelmat viiden vuoden takaiselta tislaamovierailulta:

https://smokeonthewater-fin.blogspot.com/2019/10/skotlanti-2019-matkapaivakirja-osa-5.html