keskiviikko 22. marraskuuta 2023

Glasgow Distillery tasting, Helsinki 18.11.2023



Lauantaina 18.11.2023 tarjoutui Helsingissä tilaisuus tutustua Glasgow Distilleryn tuotantoon kuuden pullotteen verran. 

Mallasviskin tislaus tässä vielä lyhyen historian omaavassa tislaamossa aloitettiin vuonna 2015, ensimmäistä kertaa Glasgowssa yli sataan vuoteen. Tislausvariaatioita on ollut käytössä kolme: Kahteen kertaan tislattu turpeeton, kahteen kertaan tislattu turvesavuinen, sekä kolmeen kertaan tislattu turpeeton. Ensimmäinen 5000 pullon viskierä saatiin markkinoille 2018, kun 1770 Glasgow Single Malt Scotch Whisky julkaistiin ja hieman myöhemmin valikoimaan lisättiin myös turvesavuinen versio. ”Original” ja ”Peated” saivat äskettäin rinnalleen myös tynnyrivahvat versiot. Lisäksi valikoimassa on ollut pieniä eriä esimerkiksi erilaisista tynnyrikypsytyksistä.

Tässä arviot maistetuista.

Glasgow 1770 The Original, 46%. 1st fill ex-Bourbon casks, finished in Virgin Oak. Batch No. UP/2022/2



Tuoksussa päärynää, vaniljaa ja nuorta raakuutta. Taustalla kaneliomenaa ja tuoretta tammea.

Maku on makea, sitruksinen ja kypsän hedelmäinen. Päärynää, omenaa ja toffeeta.

Jälkimaku on raikas, makean sitruksinen ja hapahkon hedelmäinen.

Puhdaspiirteinen nuorukainen. Lisäkypsytys ei olisi pahitteeksi, sillä omaan makuhermooni viskin nuorekkuus ja päärynäisyys ei oikein iske.


Glasgow 1770 The Original Cask Strength, 61,3%. Batch 1, 1st fill ex-Bourbon casks, finished in Virgin Oak.



Tuoksu on puhdaspiirteinen ja raikas. Omenaa, päärynää, vaniljaa ja toffeeta. Tuore tammi ja kevyt maltaisuus.

Maku on raikas, mutta hieman raa’ahkon oloinen. Päärynää, aprikoosia ja tuoretta tammea. Puhdaspiirteinen maltaisuus pysyttelee keveänä taustalla.

Jälkimaku jatkaa samaa linjaa loppuun asti. Päärynäisyys hallitsee. Tuore tammi tuo kuivempaa ilmettä. vahvuutta riittää, mutta maun loppu kääntyy melko teräväksi.

Originalin vahva versio on teknisesti laadukas ja puhdaspiirteinen, mutta ei tästä päärynäisyydessään itselle suosikkia tullut.


Glasgow 1770 Peated, 46%. Virgin Oak, finished in PX Sherry casks. Batch No. P/2022/2



Tuoksu on lempeän turvesavuinen, kypsän hedelmäinen ja hiiltyneen tamminen. Kiva minttusuklaan vivahde. Turpeisuus tuo mukaan aavistuksen palanutta kumia.

Maku on pehmeä, kypsän hedelmäinen ja pehmeän turvesavuinen. Salmiakin suolaisuutta ja palanutta tammea. 

Jälkimausta löytyy minttusuklaata, palvikinkkumaista turvesavua ja sitrusta. Taustalla kevyt sherryinen makeus ja täyteläisyys.

Maukas turvesavuinen nuorukainen. Kokonaisuus on hyvin tasapainossa.


Glasgow 1770 Peated Cask Strength, 61,3%. Batch 1, Virgin Oak, finished in PX Sherry casks.



Tuoksu on makean turvesavuinen. Tuore tammi, puuliima, rusinat, luumut ja minttusuklaa ovat hyvin tasapainossa. Taustalla grillimakkaraa ja bbq-kastiketta.

Maku on herkullisen turvesavuinen., kypsän luumuinen ja rusinainen. Kirsikkaa, tummaa suklaata, minttua ja hiiltynyttä tammea.

Jälkimaku jatkuu vahvana ja tuhdin turpeisena. Luumut, rusinat, savuinen bbq, HP-kastikkeen hapanimelyys ja hento palaneen kumin vivahde. Poltettu tammi ja sopiva suolaisuus tuovat kontrastia. Maku jatkuu miellyttävän pitkään.

Vahvuutta ja makua on niin että riittää. Makujen tasapaino on myös hyvällä tasolla kautta linjan. Lajissaan laatutuote!


Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish, 53,4%. Batch 1. Casks 18/961 & 18/962. Created 14. Mar 2018, bottled 27. Jul 2023. Peated.



Tuoksu tarjoaa odotetusti sekoituksen makeaa ja hapanta. Luumua, aprikoosia, käynyttä marjamehua, märkää tammea ja mallasta. Taustalla pyörivä savuisuus tuo oman lisänsä monivivahteiseen kokonaisuuteen.

Maussa tuoksun hapanimelyys jatkuu. Ylikypsä hedelmäisyys, hiivainen happamuus, suklaa, hento turpeisuus ja kumi toimivat sekavasti, mutta yllättävän tasapainoisesti.

Jälkimaku on suklainen, ylikypsän luumuinen ja makean turvesavuinen. Sweet & Sour kastiketta, tammea ja puuhiiltä.

Erikoinen makujen sekamelska. Mielenkiintoinen ja moniulotteinen viski, jonka varmasti jokainen maistaja kokee hieman eri tavalla.


Glasgow 1770 Golden Beer Cask Finish, 58%. Cask No. 19/1374. Batch 2. Created 17. Apr 2019, bottled 12. Jun 2023. Unpeated.



Tuoksu on raikas, aprikoosinen, maltainen, tuoreen tamminen ja pehmeän sitruksinen.

Maku on täyteläinen, voimakas, toffeinen ja suolainen. Tammi nousee melko tiukkana esiin. 

Jälkimaku tarjoaa tammea, maltaisuutta, aprikoosia, hunajaa ja hapahkoa sitrusta. Loppu on kuivan hedelmäinen. 

Hieman haastavan vahva makuprofiili avautuu hitaasti, mutta lopulta kovan kuoren alta paljastuu oikeastaan varsin perinteinen mallasviski. Puhdaspiirteinen keskitien kulkija.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti