perjantai 23. kesäkuuta 2023

Tamnavulinia kesäisissä tunnelmissa 13.6.2023


Helsingissä, aivan merenrannassa sijaitsevassa saunaravintola Löylyssä otettiin pienet juhannusetkot nauttien lämpimästä kesäillasta, maukkaasta ruuasta, saunasta ja tietenkin myös viskeistä. Illan teemana oli Tamnavulin, jonka perusrange on jo tuttua juttua aiemmilta maistelukerroilta


Mitä enemmän olen näitä perustuotteita maistellut, niin punaviinikypsytetyt versiot nousevat näistä omalla kohdalla maukkaimpina esiin. Sherry-versio tarjoaa myös hyvän hintalaatusuhteen, mutta yleisesti kehuttu valkoviinikypsytys ei nyt sellaisenaan tässä illassa oikein iskenyt. Illan isäntänä toiminut Interbrandsin Juho Lokka loihti kuitenkin valkkariversiosta mainion drinkin, joka sopi helteiseen iltaan täydellisesti. Mallasviski taipuu siis hyvin myös juomasekoituksiin.



Tamnavulinin tislaamon edustajana paikalla oli Jake Saunders, joka oli tuonut mukanaan kaksi tynnyrinäytettä. Uusia tuotteita on aina ilo maistaa, joten vuorossa oli illan mielenkiintoisin viskikaksikko. Näihin tuli perehdyttyä ihan ajan kanssa ja katsotaan nyt mitä tynnyrit tarjosivat:

Tamnavulin 2016 7 yo, American Oak Bourbon Cask No. 789. Filled 26.5.2016. (Cask sample 6.6.2023)


Tuoksu on vahvapiirteinen. Runsas vanilja ja tuore tammi hallitsevat. Miellyttävä sitruksinen raikkaus nousee mukaan. Kookosta, raakaa ananasta ja aprikoosia. Omena ja päärynä nousevat ajan kanssa mukaan. Tuoksu on jopa täydessä vahvuudessaan helposti hallittava ja tasapainoinen.

Maku on melko täyteläinen ja tuoksun tavoin runsaan vaniljainen. Päärynä on myös vahvasti esillä. Tammi tuntuu tuoreena ja melko tiukkana. Aavistus suolaisuutta pyörii taustalla. Kevyt maltaisuus.

Jälkimaku jatkaa alun linjaa, mutta loppuu melko lyhyeen. Hapan sitrus puskee vahvasti esiin. Päärynäiset piirteet ovat loppuun asti isossa roolissa. Tietty raakuus paistaa läpi ja viski vaikutta kypsymiseltään vielä keskeneräiselle.

Tyypillinen nuorehko bourbonkypsytys. Puhdaspiirteinen viski, jolle muutama lisävuosi kypsytysvarastossa tekee varmasti hyvää. Potentiaalia on vaikka mihin.


Tamnavulin 2011 11 yo, European Oak Sherry Cask No. 3590. Filled 29.9.2011. (Cask sample 6.6.2023)


Tuoksu on pehmeän sherryinen ja rusinainen, vaikka viskin väri on melko vaalea. Vaniljainen täyteläisyys hiipii taustalta mukaan. Tuoretta luumua ja aavistus lakritsia. Tammi jättäytyy suosiolla taustalle.

Maku on pehmeäpiirteinen, kevyen sherryinen ja salmiakkinen. Hento kumimaisuus pyörii taustalla. Raikas hedelmäisyys ja yrttimäiset piirteet taittavat sherryn makeutta. Voimaa riittää hurjasti.

Jälkimaku kääntyy enemmän happamaan suuntaan sherryisyyden kuivuessa reippaasti. Raikas sitrus nousee mukaan. Luumu, rusina ja salimakkilakritsi pysyttelevät mukana loppuun asti. Vahvan tumman suklaan katkeruutta. 

Hyvällä tiellä oleva sherrykypsytys, joskin muutama lisävuosi tässäkin toisi varmasti makuun lisää syvyyttä ja pyöristäisi kokonaisuutta vielä tasapainoisempaan suuntaan.


Kokonaisuutena ilta oli oikein mainio ja osoitti taas, että Tamnavulinin edulliset mallasviskit sopivat kivasti monenlaiseen käyttöön. Täytyy toivoa, että myös jatkossa tislaamo säilyttää varsin maltillisen ja kuluttajaystävällisen hinnoittelupolitiikkansa.  Löylyn lohikeitto oli maineensa arvoisesti erinomaista ja puulämmitteisten saunojen löylyt kruunasivat illan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti