lauantai 29. lokakuuta 2022

Erja Lyytinen - Tavastia, Helsinki 23.10.2022


Erja Lyytinen julkaisi uuden studiolevyn Waiting For The Daylight lokakuun alussa ja nyt vuorossa oli Suomessa kahdeksalla paikkakunnalla pysähtynyt levynjulkaisukiertue. Kymmenennellä studioalbumillaan Erja jatkaa matkaansa yhä enenevissä määrin kohti hard rockia ja classic rockia ja on tuttuun tapaan säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kappaleensa itse.

Erja aloitti uuden levyn työstämisen pandemian aikaan ja siitä tuli hyvin henkilökohtainen: "Albumille tuli kanavoitua pandemian aikaisia syviä fiiliksiä, joita ehkä selvimmin ilmentävät kappaleet The End of Music sekä albumin nimikkobiisi Waiting for The Daylight, joka kertoo ystävän menehtymisestä pitkäaikaisen sairauden jälkeen. Vuodatin kappaleen loppuun melkoisen tunneryöpyn ja biisi huipentuukin kahteen päällekkäiseen kitarasooloon hieman Tony Iommin hengessä."

Levyllä on myös kantaaottava biisi Last Girl, jolla hän ottaa kantaa koulukiusaamiseen. Erja kertoo kappaleen olevan sanomaltaan juuri nyt erityisen tärkeän. "Last Girl kertoo koulukiusaamisesta ja porukan ulkopuoliseksi jäämisestä. Latasin tähän biisiin ehkä itselleni haastavimmat kitarateemat ja hain biisiin inspiraatioita rock-bändeiltä, kuten esimerkiksi Iron Maidenilta. Se viekin kuulijan kitaralevyjen pariin jonnekin 70-luvulle, mutta kuitenkin moderneilla soundeilla toteutettuna", hän sanoo.

Levynsä soundimaailmasta Erja kertoo seuraavaa: "Classic rock -bändit, kuten Led Zeppelin, Black Sabbath ja Deep Purple ovat kulkeneet mukanani jo teiniajan kitaransoittovuosista lähtien ja tällä levyllä halusinkin kumartaa 60-70-lukulaisen classic rockin suuntaan pitkine kitarasooloineen ja tuplakitaraharmonioineen. Hioin jokaisen yksityiskohdan niin pitkälle kuin mahdollista ja käytin aikaa soundien hakemiseen. Tartuin myös rohkeasti erilaisiin aiheisiin teksteissä ja piiskasin ääntäni laulukopissa, kunnes olin ottoon tyytyväinen. Tulihan sitä vedettyä itsensä aika tiukille, mutta se kannatti! Tämä albumi ilmentää sitä, missä olen juuri nyt kitaristina ja biisintekijänä progressiivisine sävyineen ja runsaine riffikitaravalleineen."

Erja tuotti levynsä itse: "Otin suuren askeleen tuottajan roolissa ja tuotin koko albumin itse. Äänitin myös omat kitara- ja lauluraitani ja käytin runsaasti aikaa sovitusten rakentamiseen. Oli erittäin mielenkiintoista ja työlästä ottaa näin suuri vastuu koko albumin tekemisestä, mutta no pain, no gain! Ja levystä tulikin hitsin hyvä!" 

Tekstin lähde: Waiting For The Daylight -levyn lehdistötiedote.

Tässä kuvasatoa Tavastia-klubilta.


Vierailevat kitaristit (Esa ja Teemu) lavalla jammailemassa. Esiintyminen herroille oli järjestynyt Waiting For The Daylight -levyn joukkorahoituskampanjan kautta.









Tatu Back -basso

Kasper Mårtenson - koskettimet




Iiro Laitinen, Erja Lyytinen, Tatu Back, Kasper Mårtenson



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti