keskiviikko 3. elokuuta 2022

Tislaamovierailu: Mackmyra, Gävle 13.7.2022


Mackmyran tislaamo aloitti toimintansa vuonna 1999 ja nyt heinäkuussa tarjoutui tilaisuus käydä vilkaisemassa miltä tämä Ruotsin Gävlessä, noin 170 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen sijaitseva tislaamo näyttää. 

Maisemaa hallitsee erikoinen, vuonna 2011 valmistunut 35 metriä korkea Gravity-tislaamo, jonka sisällä valmistusprosessi tapahtuu alkaen ylimmästä kerroksesta, josta sitten vaihe vaiheelta edetään kohti maanpintaa. Rehellisesti täytyy todeta, että perinteisiin Skotlannin tislaamorakennuksiin tottuneelle rakennus on ulkoasultaan varsin kolkko. 



Tislaamotornin kupeessa sijaitsee vierailukeskus ja ravintola. Mackmyran pullotteita oli tarjolla vähintään riittävästi, mutta heti ongelmaksi muodostui valinta. Mitään listoja ei tiskin takana näkyvistä pulloista ollut (tai ei ainakaan sellaista tarjottu), joten baarihenkilökunnan avustuksella oli valinnat tehtävä. Itseltäni ei ruotsinkieli luonnistu, mikä aiheutti pientä haastetta hommaan. Pääpiirteet kävivät selviksi, eli turpeinen (smoky) tai turpeeton (elegant). Tynnyrivaihtoehtoja sitten riittikin laidasta laitaan. Tislaamo on käyttänyt viskiensä kypsytykseen mitä erilaisimpia tynnyreitä ja lakkatynnyri (marja) on kuulemma saanut suuren suosion. Itse halusin kuitenkin jotain perinteisempää ja valitsin lasiin 100% ruotsalaisista raaka-ainesta valmistetun Svensk Rök -pullotteen, sekä turpeettoman Olorosotynnyrissä kypsyneen yksilön.


Svensk Rök oli kivan hennon savuinen, kevyen kataja-arominen ja makeahko. Viskin runko tuntui harmittavasti kovin ohuelle, eikä tästä Skotlannin Islay-viskien haastajaksi ollut.

Olorosokypsytetty Mackmyra oli maukkaan sherryinen, mutta tämäkin rungoltaan kovin ohut. Hyviä piirteitä, mutta täyteläisyyttä olisin kaivannut rutkasti lisää.

Näiden parin näytteen valossa Mackmyra ei valloittanut sydäntäni viskin osalta, mutta yhtä tislaamokokemusta rikkaampana saattoi täältä kuitenkin jatkaa matkaa hyvillä mielin.

Lisätietoa Mackmyrasta löytyy kattavasti tislaamon nettisivuilta.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti