keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

TUSKA 2019: Perjantai 28.6.

Amorphis feat. Anneke van Giersbergen

Tämänvuotinen Tuska-festivaali juhlittiin 28.-30.6 Helsingin Suvilahden uudistuneella alueella mitä parhaimmassa kesäsäässä. Alueen uudistuksiin ja festarin palvelutarjontaan palaan myöhemmin omana juttunaan, mutta nyt hypätään suoraan ensimmäisen festaripäivän bänditarjonnan kimppuun. Laajasta valikoimasta katseluun valikoitui seuraava seitsemän bändin kattaus.

ARION

Omalla kohdallani päivän avasi Arion, jonka melodinen metalli sopi aurinkoiseen päivään oikein mukavasti. Hyvä startti päivälle!






MARKO HIETALA

Nightwishin pitäessä välivuotta keikkailusta on yhtyeen jäsenillä aikaa omiin projekteihin.  Basisti-laulaja Marko Hietalan sooloalbumi Mustan Sydämen Rovio julkaistiin äskettäin ja Tuskassa nähtiin uuden kokoonpanon vasta toinen keikka. Suomenkielinen rock soljui tyylikkäänä ja Hietalan taustalla nähty maamme todellisista ammattilaisista koostunut yhtye oli juuri niin vakuuttava kuin mitä ennakkoon osasin odottaa. Hietalalta tyylikäs irtiotto verrattuna Nightwishiin.






BATTLE BEAST

Yhtyeen uuden No More Hollywood Endings -albumin keväinen julkkarikeikka Jäähallin Black Boxissa oli loistava, joten taas oli lupa odottaa hyvää. Päälavan auringossa nähtiinkin jälleen viihdyttävä esitys, joskaan Black Boxin mahtipontisuuteen ja näyttävään pyrotulitukseen ei nyt ylletty. Hyvä, joskin hieman rutiininomainen keikka. Uuden albumin kappaleet heräävät kyllä hiljalleen mukavasti eloon livevetojen myötä.










ANTHRAX

Thrash metallin lipunkantaja Anthrax on tuttu vieras maassamme ja tästä herkusta saatiin nauttia jälleen myös Tuskassa. Yhtyeestä välillä tauolla ollut rumpali Charlie Benante oli ilahduttavasti palannut kokoonpanoon ja niinpä bändi nähtiin nyt liki 1980-luvun loistossaan. Homma toimi ja soitto kulki esimerkillisesti, kuten aina näkemilläni Anthrax-keikoilla. Huikeaa menoa ja tässä oli yksi koko festarin kohokohdista!











ANNEKE VAN GIERSBERGEN

Anthraxin jälkeen vuorossa oli siirtymä Kattilahalliin ja aivan erilaiseen tunnelmaan. Anneke van Girsbergen on myös tuttu Suomen kävijä ja halli täyttyi ääriään myöten. Tuskan pienin lava tarjosi Anneken sooloesitykselle hyvät puitteet ja kuultavaksi saatiin kattaus tämän hollantilaislaulajattaren soolotuotantoa sekä covereita aina Ayreonista Iron Maideniin. Anneken keikat ovat aina upeita tapauksia, eikä tämä kerta tehnyt poikkeusta. Aivan upeaa! Ainoa harmin aihe oli se, että jouduin jättämään keikan kesken, sillä päälavalla oli aloittamassa Dimmu Borgir ja sitähän oli lähdettävä kuvaamaan.









DIMMU BORGIR

Ihanan Anneken jälkeen päästiin taas tunnelmasta toiseen, eli Norjan orkestraalisen black metallin legenda Dimmu Borgiriin. Päivänvalo ei ole tällaiselle musiikille se paras ajankohta, mutta hyvin norjalaiset homman klaarasivat auringossakin. Ei ihan ominta suosikkigenreä, mutta hyvälle tämä kuulosti.












AMORPHIS

Metallikansan sydämet viime vuoden Queen of Time -albumillaan sulattanut Amorphis oli valittu festivaalin perjantain pääesiintyjäksi ja tällä erikoiskeikalla kyseinen levy kuultiin kokonaisuudessaan. Erikoisvieraana lavalla nähtiin myös levyllä mukana oleva ja aiemmin illalla jo omalla keikallaan ihastuttanut Anneke van Giersbergen. Laadukas päätös Tuskan perjantaille!












Teksti ja kuvat: Hannu Juutilainen/Smoke On The Water -blogi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti