tiistai 15. toukokuuta 2012

Smoke on the Water ja sekoiteviskit: Yhteenvetoa

Kaksi viikkoa ja 23 blended-viskiä takana. Vaikka otos oli pieni siihen nähden kuinka paljon sekoiteviskejä markkinoilla pyörii, niin jotain kuvaa se tästä viskityylistä kuitenkin onnistui antamaan. Tällä hetkellä (toukokuu 2012) Alkon valikoimakin käsittää tilausvalikoima mukaanluettuna liki 40 erilaista sekoiteviskinimikettä, joten suurista määristä on kyse. Maailmanlaajuisesti merkkejä on vähintäänkin monia satoja ja tunnetuimpien merkkien myynneissä puhutaan useista miljoonista pulloista vuositasolla.

Mutta mitä jäi maisteluista käteen. Haarukka hyvien ja hieman heikompien versioiden välillä oli valtava, vaikka tähän maisteluun yritin etsiä viskejä, joiden oletin edustavan edes jollain tasolla laadukkuutta. Kaikkien osalla ei aivan nappiin mennyt ja huonoja viskejäkin mukaan mahtui. Jos ajatellaan tämän joukon "toppeja ja floppeja", niin häntäpäähän jäivät J&B, Johnnie Walker Red Label, White Horse, sekä Chivas Regal. Hyviä ja jopa erittäin hyviäkin oli onneksi mukana ja lopulta muutamien maistelukertojen jälkeen kärkikolmikko erottui suhteellisen selvästi: Sandy Macnab, Highland Queen (pullotettu 1964), sekä Cutty Sark 18 yo osoittivat, että blended-viskeistä on löydettävissä myös todellisia helmiä. Yleisesti tuntui sille, että jo kauemman aikaa sitten pullotetut maistuivat paremmalle, kun taas monissa tuoreissa pullotuksissa jäi eniten toivomisen varaa. Moni viski tuntui liian nuorelle, vaikka vähimmäisikä täytyy olla kuitenkin se laissa säädetty kolme vuotta.

Mallasviskeihin tottuneelle maistelijalle hyppäys näihin kevyempiin viskeihin oli haastava, mutta mielenkiintoinen kokemus ja ehkäpä jossain vaiheessa palataan blendien maailmaan vielä uudemmankin kerran..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti